Χωριό γεύσεων στην Αθήνα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Άρθρο (EL)

2011 (EL)

Χωριό γεύσεων στην Αθήνα

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ

ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ, ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 2o AGRO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Χωριό γεύσεων στην Αθήνα Ενα Αγροτικό Χωριό στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξεί να κλέψει m καρδιές των παιδιών και να ξυπνήσει μνήμες από γεύσεις και αρώματα αλλοτινών εποχών στους μεγάλους. Μύλος που θα παράγει επί τόπου αλεύρι και ταυτόχρονη παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών, ελαιοτριβείο και παρασκευή πράσινου σαπουνιού, μελισσοκομείο, τυροκομείο, οινοποιείο με πατητήρι, μπακάλικο στην.,, πλατεία αλλά και ειδικές δράσεις για τα παιδιά περιλαμβάνει το Αγροτικό Χωριό, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, στηνΤεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, επί της Πειραιώς 100, στο Γκάζι. Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ To Αγροτικό Χωριό λειτουργεί στο πλαίσιο του τριήμερου 2ου ACRO Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. To Φεστιβάλ, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής το σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, θα λειτουργήσει και το Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Μαΐου απ' τις το το πρωί ώς τις ίο το βράδυ. Και μη νομίζετε ότι στο Αγροτικό Χωριό θα... φάτε μάτια ψάρια. Πίτες, τυριά, ουζομεζέδες, μέλι, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, παστέλια, λικέρ, κρασιά κ.ά. περιμένουν τους επισκέπτες, ενώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα σε ειδικά εργαστήρια να φτιάξουν ζυμαράκια και χειροτεχνίες και v' ασχοληθούν με τα μουσικομαγειρέματα. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για όσους ασχολούνται με τη διατροφή να γευτούν, γνωστά και μη, ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά και νέους ώς ιβ χρόνων και 3 € για μεγάλους. Στον ίδιο χώρο, η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) διοργανώνει στις 2 μ.μ. της Παρασκευής 13 Μαΐου ημερίδα με θέμα: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρίτ σμός» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ στις ιι το πρωί του Σαββάτου διοργανώνεται συνέδριο με θέμα: «Αγροτική επιχειρηματικότητα στην πράξη». Ας γνωρίσουμε μερικούς πρωταγωνιστές του Αγροτικού Χωριού: Δειπνοσοφιστές Ο Βαγγέλης Γκουβέντας και η σύζυγος του πριν από 14 χρόνια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα κι εγκαταστάθηκαν στα Στύρα Ευβοίας. Στα πλατάνια της μεγάλης βρύσης, επηρεασμένοι απ' την ιστορία των αρχαιοελληνικών συμποσίων, δημιούργησαν έναν φιλόξενο χώρο, ο οποίος στάθηκε αφορμή για να ιδρυθεί η λέσχη με τίτλο «To Στέκι των Δειπνοσοφιστών», η οποία σήμερα αριθμεί γύρω στα 85 μέλη. «Δημιουργούμε πιάτα με βάση την αρχαία ελληνική κουζίνα, όπως"Ματτύαι" πανσέτα χοιρινή με γλυκόξινη σάλτσα με μέλι, γεμιστές φέτες χοιρινού με δαμάσκηνα, "ήπατα εν επίπλω", συκωτάκια τυλιχτά», λέει. «To πείραμα διατροφής, με γνώμονα το βιβλίο του συγγραφέα έργων γαστρονομίας Χρίστου Ζουράρι, απέδωσε και καρπούς και δημιουργήσαμε πιάτα με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τη νεοελληνική παράδοση. Τώρα σχεδιάζουμε να προωθήσουμε και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, με αρχαίες ή νεοελληνικές συνταγές», http://www.tostekitondeipnosofiston. g1 Μέλι και σουσάμι Με το μέλι και το σουσάμι ασχολείται απ' τα γεννοφάσκια του ο 27Χρονος σήμερα παρασκευαστής παστελιού Δημήτρης Τριτάκης, αφού ο προπάππος του έφτιαχνε παστέλι ήδη απ' το 1900. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί επαγγελματικά δύο χρόνια τώρα στη λακωνική Μάνη, στον Αγιο Νικόλαο κοντά στον Ταΰγετο. «Με το παστέλι μεγάλωσα. Φτιάχνουμε περίπου 1oo κιλά παστέλι την ημέρα, με παραδοσιακό και χειροποίητο τρόπο. Αντίστοιχα η παραγωγή βιομηχανικού παστελιού φτάνει τον i,5 τόνο ημερησίως. Στη λακωνική Μάνη είμαστε i παρασκευαστές παστελιού, ενώ στη μεσσηνιακή υπάρχουν 5-6 παραγωγοί. Αποφεύγουμε συντηρητικά και γλυκόζη και χρησιμοποιούμε μόνο ελληνικό μέλι». To παστέλι αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό για τα Ελληνόπουλα, αφού περιέχει «182 στοιχεία που προέρχονται απ' το μέλι, ενώ τα εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούνταν απ' τους αρχαίους Ελληνες και τους Κινέζους για την καταπολέμηση ασθενειών». «Απειρος Γαία» Γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαζί και το φημισμένο γιαννιώτικο μπακλαβά, μακαρόνια, πίτουρα, τραχανά και καλό κρασί απ' την περιοχή της Ζίτσας αλλά και ξίδι περιλαμβάνουν τα περίπτερα της ημελούς ομάδας παραγωγών «Απειρος Γαία». Οπως μας εξήγησε η Κατερίνα Βαϊμάκη, η «Απειρος Γαία» ιδρύθηκε το 2010 και λειτουργεί κανονικά από φέτος, με έδρα τα Ιωάννινα. Ολα τα προϊόντα παράγονται σε νομούς της Ηπείρου, βασισμένα στην παράδοση (apeirosgaiaepinis@gmail. com). Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν ως ομάδα παραγωγών; «Μεταξύ μας είμαστε πάρα πολύ καλά σαν ομάδα αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πάντα ένας μεγάλος δεινόσαυρος. «Προσπαθούμε να κάνουμε μια κοινή προβολή των ηπειρωτικών προϊόντων, με σήμα το δέντρο της ζωής, που συμβολίζει την αειφορία και τη μεγάλη αγάπη μας για το περιβάλλον. Τα προϊόντα μας προέρχονται από οικοτεχνίες και φτιάχνονται με μεράκι και προσοχή στην ποιότητα». «ΚιανώνΕργα» Μικρασιάτικα γλυκά και συνταγές απ' το γενέθλιο τόπο, την Κίο, το σεκέρμπαρε, το ισλί, το καζάν ντιπί παρουσιάζει ο αγροτικός συνεταιρισμός γυναικών Αργολίδας «Κιανών Εργα». Μόλις 6,5 χιλιόμετρα απ' το Ναύπλιο, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ο συνεταιρισμός στη Νέα Κίο, με 15 γυναίκες. Σύμφωνα με την πρόεδρο Κατερίνα Χαμαράτου, ιδρύθηκε πριν από 3,5 χρόνια και δίνει παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Μαρμελάδες από φρούτα, καρότο και κολοκύθι, μικρασιάτικο χυλοπιτάκι, χορτόπιτες, τραχανόπιτες, τουρσιά, ψητά λαχανικά, σιρόπια και σπιτικά λικέρ περιλαμβάνει το τραπέζι των γυναικών, που κατάγονται απ' τη Μικρά Ασία. Οσο για τους μερακλήδες, μπορούν να δοκιμάσουν το «κρασάτο», το παραδοσιακό μικρασιάτικο γλυκό του ταψιού. Παιδικό εργαστήρι Ελληνικό παραδοσιακά προϊόντα και χυμούς φρούτων, ό,τι δηλαδή μας δίνει ενέργεια και φτιάχνει τη διάθεση, θα παρουσιάσει ο 3ΐχρο νος μουσικομάγειρας Ευτύχης Μπλέτσας, που θα λειτουργήσει το παιδικό εργαστήρι το οποίο συνδυάζει μουσικοεκπαιδευτική ψυχαγωγία και διατροφή (www.food music.g1). To πρόγραμμα απευθύνεται, όπως λέει, σε μικρούς φίλους του Δημοτικού αλλά και σε όσους μεγάλους νιώθουν παιδιά. «Στα παιδιά αρέσει η μαγειρική, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν περισσότερα πράγματα για το πώς παράγεται κάθε τι και φτάνει στο τραπέζι μας. Μια συνταγή είναι μια μικρή ιστορία, που φτιάχνει ένα ωραίο αληθινό παιχνίδι, που δεν έχει πλαστελίνες, αλλά το παιδί μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα κάτι χειροπιαστό. Πιο πολύ όμως μ' ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά να επιλέγουν σωστά , για να τρώνε σωστά σε όλη τους τη ζωή. Η μαγειρική είναι τρόπος έκφρασης- το φαγητό είναι επιστήμη, ιστορία, πολιτική, οικονομία, υγεία, ενέργεια, πολιτισμός». annio@enet.gr Χειροποίητα ζυμαρικά

ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ


2011-05-09T10:47:43Z
2011-05-09


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.