«Δεν πληρώνω στον ΕΛΤΑ», φωνάζουν στη Θεσσαλία

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Άρθρο (EL)

2011 (EL)

«Δεν πληρώνω στον ΕΛΤΑ», φωνάζουν στη Θεσσαλία

«n «Δεν πληρώνω στον ΕΛΤΑ», φωνάζουν στη Θεσσαλία ΛΑΡΙΣΑ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ετάξτε τη δήλωση του ΕΛΓΑ στο καλάθι των αχρήστων!» προτρέπουν αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πληρώσουν σι παραγωγοί ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ, δεν παίρνουν αποζημίωση, ενώ Βεβαιώνεται το χρέος τους και στην αρμόδια Εφορία. Η γραμματεία της ΠΑΣΥ και n τοπική Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων τονίζουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι αγρότες καλούνται να προπληρώσουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ, το οποίο παλαιότερα παρακρατούνταν από τον έμπορο, όταν πωλούσαν την παραγωγή τους. Ο Βαγγέλης Μπούτας κάνει λόγο για «εκβιασμό που θυμίζει μαφία», ενώ θεωρεί απαράδεκτο ότι ο ΕΛΓΑ παίρνει χρήματα από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, ανεξαρτήτως αν αυτός έχει ή δεν έχει παραγωγή από την καλλιέργεια ή τα ζώα ή αν τη v πουλήσει ή όχι. Η ΠΑΣΥ τονίζει ότι το ύψος των ασφαλίστρων είναι διπλάσιο οπό τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το αγροτικό εισόδημα συμπιέζεται. Επισημαίνει ότι το ασφάλιστρο καλούνται να πληρώσουν παραγωγοί, ενώ δεν έχουνακόμη σπείρει, ενώ τονίζει ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν σε περίπτωση ζημιογόνων αιτίων, θα είναι αισθητά μειωμένες. Υποστηρίζει πως n κυβέρνηση μετατρέπει τον ΕΛΓΑ σε οργανισμό με ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες και παροχές. Καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, στη Λάρισα, n οποία θα εξελιχθείσε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ, ζητώντας να ισχύσει ο παλιός νόμος, που προβλέπει εισφορά 3% επί των τιμολογίων πώλησης, καλώντας τους αγρότες να μην πληρώσουν το «χαράτσι που τους ζητούν...». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΕΑΣ Λάρισας, μιλούν για «καθαρή κοροϊδία», με τον Χρήστο Σιδηρόπουλο να καλεί τους αγρότες να «πετάξουν στα σκουπίδια τη δήλωση πληρωμής του ΕΛΓΑ». Μαζικές είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών και για το κόστος της υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ, αφού υπουργείο, ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλοι φορείς διατυμπανίζουν τη δωρεάν διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους αγρότες και την ίδια ώρα 35 πρόεδροι Ενώσεων συμμαχούν και ανακοινώνουν τιμοκατάλογο, χαρακτηρίζοντας «γελοία την κρατική συμμετοχή 26 € ανά δήλωση, τη στιγμή που πέρυσι για λιγότερη δουλειά πληρώθηκαν 72 ευρώανά δήλωση».

ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ


2011-05-16
2011-05-16T09:51:58Z


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.