Ρόλος των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες στα σιτηρά

This item is provided by the institution :
Agricultural University of Athens   

Repository :
Digital Repository of Agricultural University of Athens   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Role of proteins in high temperature tolerance in wheats
Ρόλος των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες στα σιτηρά

Πυργέλης, Νικόλαος Σ.

Χατζόπουλος, Πολυδεύκης

Μεταπτυχιακή εργασία

2023-09-04


Για την παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκαν πειράματα θερμικής καταπόνησης, καταπόνησης ξηρασίας, καθώς και συνδυασμός των δύο, σε σπόρους διαφορετικών ποικιλιών σιτηρών. Με την χρήση ανοσοαποτυπωμάτων εντοπίστηκαν μοτίβα συσσώρευσης πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην πρωτεϊνική αναδίπλωση, καθώς και μιας άγνωστης πρωτεΐνης καλούμενης ως U, οι οποίες αναγνωρίζονται από ετερόλογο αντίσωμα ειδικευμένο ως προς την αναγνώριση των αντίστοιχων ορθόλογων πρωτεϊνών του A. thaliana. Παρατηρήθηκε διαφοροποίηση του ανοσοαποτυπώματος σε διαφορετικά είδη σιτηρών. Πειράματα καταπόνησης εμφάνισαν διαφοροποίηση σε ότι αφορά την ένταση των ζωνών. Η διαφορική συσσώρευση μεταξύ ποικιλιών σιτηρών, συσχετίζεται με διαφορές της ανθεκτικότητας τους σε εξωτερικούς παράγοντες. Τέλος, η πρωτεΐνη U των σκληρών σιτηρών απομονώθηκε από πηκτή πολυακρυλαμίδης και στάλθηκε για ανάλυση φασματομετρίας μάζας.
For this work, heat stress, drought stress experiments, as well as a combination of the two, were carried out on seeds of different cereal varieties. By using immunoprints, patterns of accumulation of proteins involved in protein folding, as well as an unknown protein called U, were identified, which are recognized by a heterologous antibody specialized for the recognition of the corresponding orthologous proteins of A. thaliana. Differentiation of the immunoprint was observed in different types of cereals. Experiments using different species showed variation in band intensity. The differential accumulation between varieties is related to the differences in their resistance to external factors. Finally, the U protein of durum grains was isolated from a polyacrylamide gel and sent for mass spectrometry analysis.


Wheats
Εγκλιματισμός
Θερμική καταπόνηση
Heat stress
Σιτηρά
Acclimation

Greek

ΓΠΑ Τμήμα Βιοτεχνολογίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)