Από το σουμπλιμέ της ισπανικής γρίπης στο λοκντάουν του κορονοϊού: μια διαχρονική και συγχρονική μελέτη της επίδρασης των πανδημιών στο λεξιλόγιο της ελληνικής1

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Από το σουμπλιμέ της ισπανικής γρίπης στο λοκντάουν του κορονοϊού: μια διαχρονική και συγχρονική μελέτη της επίδρασης των πανδημιών στο λεξιλόγιο της ελληνικής1 (EL)

Φλιάτουρας, Ασημάκης

Μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 στην ελληνική γλώσσα αφορά το λεξιλόγιο σε επίπεδο τόσο δημιουργίας/διάχυσης λέξεων και εισαγωγής δανείων όσο και στάσης των ομιλητών απέναντι στη νεολογία, λ.χ. αρνητική στάση απέναντι στον δανεισμό και αύξηση της χρήσης στη διαλεκτική και κοινωνική/παικτική ποικιλία. Το φαινόμενο αυτό, όμως, δεν είναι συγχρονικό και ελληνικό, αλλά διαχρονικό και καθολικό, όπως αποδεικνύει η έρευνα σε προγενέστερες πανδημίες, λ.χ. από την περίοδο του λοιμού στην Αρχαία Αθήνα μέχρι και την ισπανική γρίπη και το AIDS, καθώς και σε άλλες γλώσσες. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics

Ελληνική γλώσσα

2022-03-20


ΕΕΠΓ / LESoL (EN)

2585-2108
Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics; Τόμ. 3 (2021): Ειδικό τεύχος: Γλώσσα, πανδημία, γλωσσολογία; 72-90 (EL)
Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics; Vol. 3 (2021): Ειδικό τεύχος: Γλώσσα, πανδημία, γλωσσολογία; 72-90 (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.