Οργανική γεωχημική μελέτη νεογενών σχηματισμών της Ζακύνθου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Οργανική γεωχημική μελέτη νεογενών σχηματισμών της Ζακύνθου (EL)

Παπουλας Στυλιανος (EL)
Papoulas Stylianos (EN)

Πασαδακης Νικος (EL)
Μανουτσογλου Εμμανουηλ (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Manoutsoglou Emmanouil (EN)
Technical University of Crete (EN)
Pasadakis Nikos (EN)
Karakitsios, Vassilis (EN)

Η παρούσα Διπλωματική Εργασία με τίτλο «Οργανική γεωχημική μελέτη Νεογενών σχηματισμών της Ζακύνθου» έχει ως στόχο την μελέτη του δυναμικού πετρελαιογέ-νεσης της Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ερευνάται το δυναμικό των Νεογενών σχηματισμών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καλαμάκι της Ζακύνθου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ζώνη επώθησης. Χρησιμοποιήθηκαν 18 επιφανειακά δείγματα, τα οποία αναλύθηκαν με πρότυπες μεθόδους οργανικής γεωχημείας. Ειδικότερα, για τον αρχικό χαρακτηρισμό του οργανικού περιεχομένου των δειγμά-των, χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση Rock-Eval. Επιπλέον, το οργανικό υλικό από τα δείγματα των πετρωμάτων εκχυλίστηκε και στην συνέχεια αναλύθηκε με υγρή χρω-ματογραφία ανοικτής στήλης. Το κορεσμένο και το αρωματικό κλάσμα που συλλέ-χθηκε, αναλύθηκε ακολούθως με αέρια χρωματογραφία – φασματοσκοπία μάζας. Ε-πιπρόσθετα, από τα πειραματικά αποτελέσματα υπολογίστηκαν συγκεκριμένοι γεωχη-μικοί δείκτες που στόχο είχαν τον προσδιορισμό της ποιότητας και της ποσότητας της οργανική ύλης, καθώς επίσης, τον προσδιορισμό της προέλευσης και των συνθηκών εναπόθεσής της. Με βάση τα δεδομένα αυτά και συνεκτιμώντας τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής συνάγεται ότι τα δείγματα των σχηματισμών, περιέχουν οργανική ύλη μικτής προέ-λευσης (χερσαίας και θαλάσσια) η οποία είναι θερμικά ανώριμη. Η οργανική ύλη των σχηματισμών είναι ικανή για παραγωγή κυρίως μικρών ποσοτήτων αέριων υδρογο-νανθράκων (ξηρό αέριο) και ασήμαντων ποσοτήτων πετρελαίου. (EL)

bachelorThesis

Οργανική γεωχημική μελέτη (EL)


Ελληνική γλώσσα

2016


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (EL)
Technical University of Crete::School of Mineral Resources Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.