Επίδραση βιο-τασιενεργών ουσιών στην αποδόμηση πετρελαϊκών υδρογονανθράκων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Επίδραση βιο-τασιενεργών ουσιών στην αποδόμηση πετρελαϊκών υδρογονανθράκων (EL)

Μπορμπουδακης Μιχαηλ (EL)
Borboudakis Michail (EN)

Πασαδακης Νικος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Καλογερακης Νικος (EL)
Βενιερη Δαναη (EL)
Venieri Danai (EN)
Technical University of Crete (EN)
Pasadakis Nikos (EN)
Kalogerakis Nikos (EN)

Οι διαρροές πετρελαίου αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, δημιουργώντας στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.Όσον αφορά τις περιπτώσεις διαρροών πετρελαίου στη θάλασσα (πετρελαιοκηλίδες), η εξυγίανση του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Η μέθοδος της ενισχυμένης βιοαποδόμησης πετρελαίου αποτελεί ένα εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα αποκατάστασης θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο στηρίζεται στην ικανότητα των αυτόχθονων μικροοργανισμών (βακτήρια και μύκητες) να αποδομούν το πετρέλαιο. Η ενίσχυση των μικροοργανισμών γίνεται με την προσθήκη κατάλληλων θρεπτικών υλικών (φώσφορο, άζωτο), σε συνδυασμό με λιπόφιλες φυσικές ουσίες και επιλεγμένες επιφανειοδραστικές ουσίες βιολογικής προέλευσης (biosurfactants), με σκοπό την ταχύτερη διέγερση τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία σε ένα πείραμα 56 ημερών μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης επιλεγμένων λιπόφιλων φυσικών ουσιών (ουρικό οξύ και λεκιθίνη) , σε συνδυασμό με τρεις διαφορετικές επιφανειοδραστικές ουσίες βιολογικής προέλευσης (Rahmnolipids, BB1000, New Cherry), όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους στην αποδόμηση υδρογονανθράκων ακατέργαστου αργού πετρελαίου (crude oil) σε θαλάσσιο περιβάλλον. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση των παραγόντων βιοεξυγίανσης βασίζεται στο τροποποιημένο πρωτόκολλο δοκιμής της αποτελεσματικότητας των παραγόντων της μεθόδου που ανέπτυξε η EPA (Environmental Protection Agency) [40CFR Ch. I, Pt 300, App.C]. Το πρωτόκολλο εξετάζει τη μικροβιακή δραστηριότητα μέσω της ανάλυσης του πιο πιθανού αριθμού (Most Probable Number) και ποσοτικοποιεί την απομάκρυνση των κορεσμένων υδρογονανθράκων και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) με τη χρήση GC/MS. (EL)

bachelorThesis

Επιφανειοδραστικές ουσίες (EL)
Biosurfactants (EN)


Ελληνική γλώσσα

2016


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (EL)
Technical University of Crete::School of Environmental Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.