Εφαρμογή της θεωρίας λήψης αποφάσεων κατά Bayes σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Εφαρμογή της θεωρίας λήψης αποφάσεων κατά Bayes σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων (EL)

Λυμπερη Ουρανια-Αννα (EL)
Lyberi Ourania-Anna (EN)

Νικολαιδης Νικολαος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Ροζακης Στυλιανος (EL)
Καρατζας Γιωργος (EL)
Technical University of Crete (EN)
Karatzas Giorgos (EN)
Nikolaidis Nikolaos (EN)
Rozakis Stylianos (EN)

Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την εφαρμογή της θεωρίας λήψης αποφάσεων κατά Bayes σε ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται αν συμφέρει ή όχι η κατασκευή ενός ταμιευτήρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί το πρόβλημα της υπεράντλησης των υδροφορέων της περιοχής μελέτης, και πιο συγκεκριμένα στην λεκάνη των Μοιρών Ηρακλείου. Αρχικά, αναφέρονται τα εισαγωγικά θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και περιγράφεται το πρόβλημα που καλείται η μελέτη αυτή να αντιμετωπίσει. Περιγράφεται η μεθοδολογία της λήψης των αποφάσεων κατά Bayes και αναλύονται τα δύο σενάρια που προκρίνουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Το πρώτο σενάριο αφορά την κατασκευή ή όχι του ταμιευτήρα και το δεύτερο την αναβολή ή όχι του προτεινόμενου έργου. Επιπροσθέτως, γίνεται στατιστική επεξεργασία των δεδομένων βροχόπτωσης της περιοχής με χρήση του μοντέλου hydrognomon και εκτενής μαθηματική ανάλυση των κατανομών τους. Τέλος, περιγράφονται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της παραπάνω ανάλυσης, όπου οι δύο μεθοδολογίες προκρίνουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Το πρώτο σενάριο προκρίνει ως βέλτιστη λύση την κατασκευή του ταμιευτήρα έναντι της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, ενώ το δεύτερο σενάριο δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης αναβολής του έργου, τόση ώστε να καθιστά πιο συμφέρουσα τη μη κατασκευή της λιμνοδεξαμενής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο αυτά σενάρια λαμβάνουν υπόψη διαφορετικά δεδομένα άρα και διαφορετικές στατιστικές παραμέτρους. (EL)

bachelorThesis

Θεώρημα Bayes (EL)
Υδατικοί πόροι (EL)
Water resources (EN)


Ελληνική γλώσσα

2016


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (EL)
Technical University of Crete::School of Environmental Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.