Συμβολή της γεωηλεκτρικής τομογραφίας στην απεικόνιση σπηλαιώσεων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Συμβολή της γεωηλεκτρικής τομογραφίας στην απεικόνιση σπηλαιώσεων (EL)

Μαυρης Μαριος (EL)
Mavris Marios (EN)

Βαφειδης Αντωνιος (EL)
Μανουτσογλου Εμμανουηλ (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Κρητικακης Γεωργιος (EL)
Manoutsoglou Emmanouil (EN)
Kritikakis Georgios (EN)
Vafeidis Antonios (EN)
Technical University of Crete (EN)

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επεξεργασία και την ερμηνεία γεωηλεκτρικών δεδομένων για τον εντοπισμό καρστικών εγκοίλων στις θέσεις επέκτασης του κτιρίου του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων. Η γεωφυσική έρευνα έγινε με την μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας. Για να γίνει καλύτερη ερμηνεία των αποτελεσμάτων, δημιουργήθηκαν συνθετικά δεδομένα χρησιμοποιώντας τα λογισμικά πακέτα RES2DMOD και RES3DMOD. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία των συνθετικών γεωηλεκτρικών δεδομένων στις δύο διαστάσεις με το λογισμικό RES2DINV και στις τρεις διαστάσεις με με το RES3DINV. Επιλέχθηκαν οι διατάξεις των ηλεκτροδίων διπόλου-διπόλου, πόλου-διπόλου και Wenner-Schlumberger. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν δύο μέθοδοι αντιστροφής δεδομένων (Least-Squares Inversion, Robust Inversion). Στην συνέχεια επιλέχθηκαν πραγματικά δεδομένα από τμήμα της περιοχής επέκτασης του κτιρίου του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων. Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν με την χρήση κατάλληλων λογισμικών αλλά και μεθόδων αντιστροφής στις δύο και τρεις διαστάσεις. Δημιουργήθηκαν γεωηλεκτρικές τομές και έγινε σύγκριση των τομών με γεωτριτικά δεδομένα για την βαθμονόμηση των αποτελεσμάτων. Στις τομές εμφανίζονται δομές υψηλής ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης οι οποίες σύμφωνα και με τα γεωτρητικά στοιχεία αποδίδοται σε μικρού μεγέθους έγκοιλα τα οποία ελήφθησαν υπόψην κατά τη θεμελίωση των νέων κτιρίων του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων. (EL)

bachelorThesis

Ηλεκτρική τομογραφία (EL)
Συνθετικά δεδομένα (EL)
Γεωφυσική (EL)
Electrical tomography (EN)
Geophysics (EN)
Synthetic data (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (EL)
Technical University of Crete::School of Mineral Resources Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.