Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ενετικού Νεωρίου στα Γουβιά της Κέρκυρας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ενετικού Νεωρίου στα Γουβιά της Κέρκυρας (EL)

Σταυριδη Δαφνη (EL)
Μαυρογενη Μαρια (EL)
Stavridi Dafni (EN)
Mavrogeni Maria (EN)

Σκουτελης Νικολαος (EL)
Τζομπανακης Αλεξιος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Παρθενιος Παναγιωτης (EL)
Technical University of Crete (EN)
Skoutelis Nikolaos (EN)
Tzobanakis Alexios (EN)
Parthenios Panagiotis (EN)

Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας αποτελεί το ενετικό νεώριο στα Γουβιά της Κέρκυρας και η δυνατότητα αναβίωσής του. Στόχος της επέμβασής μας είναι η επανάχρηση του νεωρίου ως κέντρο πολιτιστικών δράσεων, καθώς επίσης και η ανάπλαση του άμεσα συνδεδεμένου περιβάλλοντος χώρου. Η χρόνια έλλειψη συντήρησης του ναυστάθμου, σε συνδυασμό με το έντονο διαβρωτικό περιβάλλον, το υγρό κλίμα της Κέρκυρας και το σεισμογενές υπέδαφος, συντέλεσαν στη σταδιακή φθορά και απαξίωσή του. Ωστόσο, παρά την υφιστάμενη κατάστασή του, τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται συστηματικά εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του ναυπηγείου, ενώ μια από τις πτέρυγές του χρησιμοποιείται και ως διέλευση από τον οικισμό προς τη θάλασσα. Οι επιδιώξεις μας κατά το χειρισμό του μνημείου είναι η αποκατάσταση του κελύφους και η ενεργοποίηση του μνημείου, μέσω τοποθέτησης κατάλληλων υποδομών και διαμορφώσεων, ως ένα πολιτισμικό κέντρο, αλλά και κέντρο αναψυχής που θα λειτουργεί ως υπερτοπικός πόλος έλξης. Μέσω της βιωματικής εμπειρίας του ιστορικού τόπου επιδιώκουμε την ανάπτυξη οικειότητας με το μνημείο και κυρίως την ένταξή του στη δημόσια ζωή της πόλης. (EL)

bachelorThesis

Επανάχρηση (EL)
Αποκατάσταση (EL)
Ενετικό (EL)
Adaptive (EN)
Reuse (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete::School of Architectural Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.