Αξιολόγηση τεφρών (ιπτάμενων/πυθμένα) από καύση σε ρευστοποιημένη κλίνη στερεών βιομηχανικών αποβλήτων-περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πιθανές χρήσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Αξιολόγηση τεφρών (ιπτάμενων/πυθμένα) από καύση σε ρευστοποιημένη κλίνη στερεών βιομηχανικών αποβλήτων-περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πιθανές χρήσεις (EL)

Κανιαδακης Γεωργιος (EL)
Kaniadakis Georgios (EN)

Βαμβουκα Δεσποινα (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Αλεβιζος Γεωργιος (EL)
Πενταρη Δεσποινα (EL)
Technical University of Crete (EN)
Pentari Despoina (EN)
Alevizos Georgios (EN)
Vamvouka Despoina (EN)

Η παρούσα διπλωματική εργασία είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση των τεφρών που προέκυψαν από καύση σε ρευστοποιημένη κλίνη αγροτοβιομηχανικών και ζωικών αποβλήτων. Ο στόχος ήταν η μελέτη των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και των χρήσεων αυτών. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πυρηνόξυλο, ζωική λυμ/λάσπη, κρεατάλευρο και μίγματα αυτών, της βιομηχανίας Creta Farm. Πραγματοποιήθηκαν ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις των τεφρών όπως κοκκομετρική ανάλυση, προσδιορισμός άκαυστου άνθρακα, καθώς και ορυκτολογική και χημική ανάλυση σε κύρια στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για ρυθμό τροφοδοσίας καυσίμου 10 έως 14 g/min στη ρευστοποιημένη κλίνη και για λόγους περίσσειας αέρα από 1.3 έως 1.7. Οι τέφρες των καυσίμων χαρακτηρίστηκαν από υψηλή περιεκτικότητα σε Ca, P και Mg, καθώς και σε ιχνοστοιχεία Mn, Cu, Zn και Sr. Μεταβάλλοντας την περίσσεια του αέρα δεν υπήρξε ουσιαστική διαφοροποίηση στη σύσταση των ιπτάμενων τεφρών όλων των δειγμάτων. Για μικρότερη τροφοδοσία καυσίμου ευνοήθηκε η κατακράτηση Ca, K και P στις τέφρες του πυθμένα, ενώ αυξάνοντας την τροφοδοσία του καυσίμου οι ιπτάμενες τέφρες εμπλουτίστηκαν σε ιχνοστοιχεία. Οι εξεταζόμενες τέφρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βελτιωτικά εδάφους ή ως λιπάσματα με άλλα υποπροϊόντα, κυρίως σε όξινα εδάφη. (EL)

bachelorThesis

Ιπτάμενη τέφρα (EL)
Βιομηχανικά απόβλητα (EL)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (EL)
Technical University of Crete::School of Mineral Resources Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.