Eπισκόπηση και κριτική του αστικού φαινομένου: "Tactical Urbanism"

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Eπισκόπηση και κριτική του αστικού φαινομένου: "Tactical Urbanism" (EL)

Μαστροκαλου Ευθυμια (EL)
Mastrokalou Efthymia (EN)

Χατζησαββα Δημητρα (EL)
Βαζακας Αλεξανδρος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Γιαννουδης Σωκρατης (EL)
Technical University of Crete (EN)
Giannoudis Sokratis (EN)
Chatzisavva Dimitra (EN)
Vazakas Alexandros (EN)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ξεκίνησε να ασκείται κριτική στις σύγχρονες πόλεις, η οποία εστίαζε στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της ραγδαίας αστικής ανάπτυξης της εποχής, οι νέες περιοχές κατοικιών που οικοδομούνταν ταχύτατα, έχαναν διαρκώς τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Μελετώντας το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο έχει βασιστεί ο εν λόγω προβληματισμός, πρωτεργάτες του οποίου είναι η Jane Jacobs και ο Henri Lefebvre, αναδεικνύονται εναλλακτικές προσεγγίσεις του αστικού τοπίου. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η πρακτική του “tactical urbanism”. Με τον όρο “tactical urbanism” εννοούμε μικρής κλίμακας παρεμβάσεις τακτικής στο δημόσιο χώρο, οι οποίες υποκινούνται από τους πολίτες και εκτελούνται από «κάτω προς τα πάνω» με έναν πειραματικό, προσωρινό και ενίοτε αντιδραστικό τρόπο. Αναλύοντας υπό οικονομικής σκοπιάς εκτενέστερα την κρίση των σύγχρονων πόλεων δίνεται έμφαση στο φαινόμενο του νεοφιλελευ- θερισμού και στο πώς διαμορφώνεται ο σχεδιασμός στο πλαίσιό του, μέσα από τις αντιφάσεις που ο ίδιος προκαλεί. Τίθεται επομένως ο προβληματισμός για το πώς δράσεις όπως αυτές του «tactical urbanism» μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον. Οι πρακτικές του «tactical urbanism» εκτελούνται από «κάτω προς τα πάνω», καθώς η καθεμία βρίσκεται σε διαφορετική φάση αναγνώρισης. Συνεπώς, συχνά ξεκινούν άτυπα, εμπεριέχοντας και την έννοια του παράνομου. Στο σημείο αυτό γίνεται μια κριτική σχετικά με το αν στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην πόλη, είναι θεμιτό να χαρακτηρίσουμε τις ενέργειες αυτές ως παραβατικές. Παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα δράσεων «tactical urbanism», γίνεται μια συσχέτιση μεταξύ τους καθώς περνούν από το στάδιο του μη εγκεκριμένου σε εκείνο του θεσμοθετημένου αλλά και αναφορικά με την επιλογή του τόπου εφαρμογής τους. Η διαδικασία αυτή μετατρέπεται σε αντικείμενο κριτικής καθώς πολλοί τη συνδυάζουν με φαινόμενα gentrification (εξευγενισμού). Τέλος, οι δράσεις αυτές αναλύονται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πόλης, δίνοντας έμφαση στα ρίσκα και στους κινδύνους που φέρουν να ομογενοποιηθούν με το σύστημα. (EL)

other
conferenceItem

Αστικός σχεδιασμός (EL)
Πόλη (EL)
Tactical (EN)
Urbanism (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Technical University of Crete (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.