Βιοδιάσπαση μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)

Βιοδιάσπαση μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον (EL)

Τσιωτα Παναγιωτα (EL)
Tsiota Panagiota (EN)

Συρανιδου Ευδοκια (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Καλογερακης Νικος (EL)
Βενιερη Δαναη (EL)
Venieri Danai (EN)
Technical University of Crete (EN)
Kalogerakis Nikos (EN)
Syranidou Evdokia (EN)

Μεγάλες ποσότητες πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στο υδάτινο περιβάλλον με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται, έχοντας αρνητικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή. Απο το 1970 έχουν παρατηρηθεί μεγάλα κομμάτια πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον ενώ ο τρόπος μεταφοράς και η τύχη των πλαστικών κοματιών, απασχολεί έντονα την ερευνητική κοινότητα τη τελευταία δεκαετία. Τα πλαστικά εισέρχονται στο υδάτινο περιβάλλον σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά δεν απομακρύνονται ποτέ πλήρως, αλλά θρυματίζονται σε μικροπλαστικά εξαιτίας της έκθεσης σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, ακραίες θερμοκρασίες, μηχανική καταπόνηση από τα κύμματα τον αέρα και τήν άμμο καθώς και βιολογική δράση. Ανάμεσα στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και άφθονα πολυμερή είναι πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) το οποίο είναι εξαιρετικά υδρόφοβο και υψηλού μοριακού βάρους κάτι που το καθιστά δύσκολα αποδομήσιμο εκτός κι αν υποστεί γήρανση . Ο πραγματικός χρόνος που χρειάζεται το πολυαιθυλένιο να αποδομηθεί εντελώς στο θαλάσσιο περιβάλλον παραμένει άγνωστος. Στην παρούσα μελέτη, μετά πεντάμηνη έκθεση σε UV-A ακτινοβολία και άσκηση ήπιας μηχανικής καταπόνησης δημιουργήθηκαν δευτερογενή μικροπλαστικά από φίλμ υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης των θαλάσσιων μικροβιακών κοινοτήτων στα δευτερογενή μικροπλαστικά σε προσομειωμένο θαλάσσιο περιβάλλον όπου τα μικροπλαστικά είναι η μοναδική πηγή άνθρακα. Το εύρος διαμέτρου των μικροπλαστικών κυμαινόταν από 2mm εως 250μm. . Στη συνέχεια τα μικροπλαστικά χωρίστηκαν ισόποσα σε κωνικές φυάλες κι αυτές εμβολιάστηκαν με μικροβιακές κοινότητες από τον κόλπο του Άγιο Ονούφριου που είχε ήδη αναπτυχθεί παρουσία πολυαιθυλενίου ως μοναδική πηγή άνθρακα και της Σούδας Χανίων. Μετρήσεις βάρους των μικροπλαστικών , της μικροβιακής ανάπτυξης και δραστηριότητας του μεγέθους των σωματιδίων στο διηθούμενο υγρό κι της χημικής σύστασης της επιφάνειας των μικροπλαστικών πραγματοποιούνταν κάθε μήνα για την παρακολούθηση και εκτίμηση της επίδρασηςτων αυτόχθονων θαλάσσιων μικροβαικών κοινοτήτων σε δευτερογενή πλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. (EL)

bachelorThesis

HDPE (EN)
Biodegradation (EN)
Microplastics (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (EL)
Technical University of Crete::School of Environmental Engineering (EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.