Απόδοση και εκπομπές αερίων ρύπων κατά την θερμική αξιοποίηση λυματολάσπης βιολογικού καθαρισμού Χανίων, από συν-καύση σε ρευστοποιημένη κλίνη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Απόδοση και εκπομπές αερίων ρύπων κατά την θερμική αξιοποίηση λυματολάσπης βιολογικού καθαρισμού Χανίων, από συν-καύση σε ρευστοποιημένη κλίνη (EL)

Αλεξανδρακης Στυλιανος (EL)
Alexandrakis Stylianos (EN)

Βαμβουκα Δεσποινα (EL)
Κομνιτσας Κωνσταντινος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Γαλετακης Μιχαλης (EL)
Technical University of Crete (EN)
Komnitsas Konstantinos (EN)
Galetakis Michalis (EN)
Vamvouka Despoina (EN)

Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν η απόδοση και οι εκπομπές αέριων ρύπων κατά την θερμική αξιοποίηση πυρηνόξυλου και λυματολάσπης, αλλά και μιγμάτων αυτών, σε εργαστηριακή μονάδα ρευστοποιημένης κλίνης φυσαλίδων. Αρχικά πραγματοποιήθηκε χημικός χαρακτηρισμός των δειγμάτων, μέσω προσεγγιστικής και στοιχειακής ανάλυσης, αλλά και χημικής και ορυκτολογικής ανάλυσης των τεφρών τους, καθώς και καθορισμός των υδροδυναμικών χαρακτηριστικών της ρευστοποίησης. Τα πειράματα καύσης πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αναλογίες μιγμάτων των δυο καυσίμων, συναρτήσει του λόγου περίσσειας του αέρα και του ρυθμού τροφοδοσίας, για την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών, όσον αφορά την απόδοση και τις εκπομπές των αέριων ρύπων. Η καύση για το πυρηνόξυλο πραγματοποιήθηκε κυρίως εντός της κλίνης, ενώ η λυματολάσπη παρουσίασε ένα σχεδόν ομοιόμορφο προφίλ θερμοκρασιών κατά μήκος του καυστήρα. Οι εκπομπές CO ήταν αρκετά χαμηλές και εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Για το πυρηνόξυλο οι εκπομπές NOx ήταν λίγο υψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια, ενώ οι εκπομπές SO2 ήταν αμελητέες, σε αντίθεση με την λυματολάσπη. Με την αύξηση της ροής του αέρα παρατηρήθηκε αύξηση του CO και των NOx, ενώ για την λυματολάσπη οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν. Με την αύξηση του ρυθμού τροφοδοσίας παρατηρήθηκε αύξηση στις εκπομπές SO2 και NOx. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων, οι βέλτιστες συνθήκες καύσης επιτεύχθηκαν για συνδυασμό μιγμάτων πυρηνόξυλου/λυματολάσπης σε όλες τις αναλογίες, για λόγο περίσσειας του αέρα λ=1,5 και για ρυθμό τροφοδοσίας καυσίμου F=12g/min. (EL)

bachelorThesis

Αξιοποίηση λυματολάσπης (EL)


Ελληνική γλώσσα

2018


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (EL)
Technical University of Crete::School of Mineral Resources Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.