Optimal inventory control policies for avoiding food waste

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πολυτεχνείο Κρήτης   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Optimal inventory control policies for avoiding food waste (EN)

Ζοπουνιδης Κωνσταντινος (EL)
Vlachos Dimitrios (EN)
Mallidis Ioannis (EN)
Yakavenka Volha (EN)
Sariannidis Nikolaos (EN)
Aifadopoulou Georgia (EN)
Zopounidis Konstantinos (EN)

journalArticle

2022


We develop and employ a socially responsible inventory model that determines an optimal order quantity and an optimal time instance of donation, taking into account, expectations on the net stock levels at the end of the order cycles. The optimized results of the policy are compared to those derived from the implementation of two currently applied policies namely the non-donation policy and the naive policy which involves the donation of a fixed amount of the company’s produce. A main insight revealed through the implementation of the proposed policies in a numerical experimentation indicates that the employment of the proposed donation policy could potentially lead to significantly higher expected profits compared to the other two policies. (EN)

Food waste (EN)
Donation (EN)
Inventory policies (EN)

Operational Research - An International Journal (EN)

Αγγλική γλώσσα

Springer Nature (EN)

Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Technical University of Crete (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.