Η “εναλλακτική” Μύκονος: Χωροταξική ανάλυση της Μυκόνου με βάση τoν τουρισμό και προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πολυτεχνείο Κρήτης   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η “εναλλακτική” Μύκονος: Χωροταξική ανάλυση της Μυκόνου με βάση τoν τουρισμό και προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού (EL)
The ‘alternative’ Mykonos: spatial analysis of Mykonos based on tourism and prospects for the development of alternative tourism (EN)

Θεακου Σοφια (EL)
Theakou Sofia (EN)

Κεφαλογιαννης Νεκταριος (EL)
Τζομπανακης Αλεξιος (EL)
Διμελλη Δεσποινα (EL)
Dimelli Despoina (EN)
Kefalogiannis Nektarios (EN)
Tzobanakis Alexios (EN)

bachelorThesis

2023


Η παρούσα διπλωματική αφορά το νησί της Μυκόνου και την ανάπτυξη που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες υπό το πρίσμα του μαζικού τουρισμού. Παρ’ όλο που το νησί της Μυκόνου είναι παγκόσμιος γνωστό ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς για καλοκαιρινές πολυτελείς διακοπές, διασκέδαση και αναψυχή, μέσα από τη χωροταξική ανάλυση της φαίνεται ότι έχει και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εύκρατο κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα αλλοίωσε την εικόνα και το φυσικό περιβάλλον του νησιού και έκανε αναγκαία την οριοθέτηση ΖΟΕ, ώστε να ελεγχθεί και ρυθμιστεί η δόμηση και οι χρήσεις που θα αναπτύσσονταν στο νησί. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι, μέσα από αυτή την ανάλυση, να καταλήξει σε προτάσεις ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Μύκονο, όπως ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός, ο αγροτουρισμός ή ο τουρισμός υπαίθρου, ώστε να περιοριστεί η μονόπλευρη ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού αναψυχής και να αναδειχθούν και άλλα προϊόντα και δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει το νησί. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναζωογονηθούν ξανά ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας παραγωγής που τα τελευταία χρόνια εκλείπουν και να αναδειχθεί το νησί ως προορισμός για πολλαπλές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. (EL)
This thesis concerns the island of Mykonos and the development that has taken place in the last decades in the light of mass tourism. Although the island of Mykonos is known worldwide as one of the best destinations for luxury summer holidays, entertainment and recreation, through its spatial analysis it seems to have a special natural beauty, remarkable traditional architecture and a temperate climate that favours the development of tourist activities. However, the rapid development of mass tourism until the beginning of the 20th century. altered the image and the natural environment of the island and made it necessary to define a residential control area in order to control and regulate the building and uses that would be developed on the island. The aim of this paper is, through this analysis, to come up with proposals for the development of alternative forms of tourism in Mykonos, such as gastronomic, cultural, sports, agrotourism or rural tourism, in order to limit the one-sided development of mass leisure tourism and to highlight other products and activities that the island can offer. In this way, the primary and secondary production sectors, which have disappeared in recent years, can be revitalized and the island can be highlighted as a destination for multiple activities throughout the year. (EN)


Μύκονος (EL)
Μαζικός τουρισμός (EL)

Ελληνική γλώσσα

Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete (EN)
Technical University of Crete::School of Architecture (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.