Ταξίδι με το μαγικό χαλί…: Β’ τεύχος – Πελοπόννησος & Κυκλάδες

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ταξίδι με το μαγικό χαλί…: Β’ τεύχος – Πελοπόννησος & Κυκλάδες

Καλογιαννάκης, Μιχάλης

570: Παλιεράκης, Ν. Βάμβουκα, Ι.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου υλικού είναι να έρθουν οι μαθητές/ μαθήτριες σε επαφή με αντιπροσωπευτικά ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά παραδείγματα από την περιοχή της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων. Το παρόν υλικό περιλαμβάνει δύο δειγματικές διδακτικές ενότητες από το χώρο της ιστορίας και γεωγραφίας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δέκα περίπου ετών (Γ΄και Δ΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου). Η οργάνωσή του ακολούθησε τις ενότητες που σχετίζονται με τη Φύση «περίπατοι στη φύση», με την Ιστορία «ταξίδι στην Ιστορία», με τους κατοίκους «συντροφιά με τους κατοίκους». Οι ενότητες που αφορούν τη φύση σχετίζονται με τη γνωριμία των μαθητών με τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα, κ.λπ. Η προτεινόμενη εικονογράφηση και χρήση πηγών κάνουν τη διαδρομή και το ταξίδι των παιδιών μια ευχάριστη εκδρομή. Οι ενότητες που σχετίζονται με την Ιστορία αφορούν τη γνωριμία με τις διάφορες ιστορικές εποχές και συνδέεται με αρχαιολογικές μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και τη μυθολογία. Αυτές που αναφέρονται στους κατοίκους επικεντρώνονται σε στοιχεία πολιτισμού (τέχνη, παράδοση, ήθη και έθιμα). Οι ενότητες ολοκληρώνονται με ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα που εκφράζει συναισθήματα ενθουσιασμού, φιλίας, ικανοποίησης στο τέλος του ταξιδιού. Οι ενότητες συνοδεύονται από ερωτήσεις και δραστηριότητες που είναι ευχάριστες στους μαθητές και οι οποίες υλοποιούν τους προαναφερθέντες σκοπούς και στόχους του διδακτικού υλικού. Το υλικό ολοκληρώνεται με ένα ενδεικτικό λεξιλόγιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά από τον/ την εκπαιδευτικό στο τέλος του κάθε μαθήματος.

Text (Book , Education )
Text

πολιτιστική γεωγραφία
πολιτιστικός τομέας
διδακτικό υλικό
κοινωνικοπολιτισμικές ομάδες
γεωγραφία
περιφερειακή γεωγραφία
πρωτοβάθμια εκπαίδευση
ιστορία


Ελληνική γλώσσα


GR.AS
GR.PP




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.