Επίδραση τροποποιημένων ατμοσφαιρών κατά την αποθήκευση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του άνηθου (Anethum graveolens L.) = The effect of modified atmospheres during storage on quality characteristics on dill (Anethum graveolens L.)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Επίδραση τροποποιημένων ατμοσφαιρών κατά την αποθήκευση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του άνηθου (Anethum graveolens L.) = The effect of modified atmospheres during storage on quality characteristics on dill (Anethum graveolens L.)

Τσαμαϊδή, Δ.
Σταυρινού, Ε.
Πάσσαμ, Χ. Κ.
Πέτρου, Φ.

Μελετήθηκε η επίδραση των τροποποιημένων ατμοσφαιρών με αυξημένες συγκεντρώσεις CO2 στην ποιότητα του άνηθου (Anethum graveolens L.) κατά την αποθήκευσή του στους 2 και 7οC. Βρέθηκε ότι η συγκέντρωση της βιταμίνης C, των φαινολικών και των καροτενοειδών στα φύλλα μειώθηκε κατά την αποθήκευση και ήταν γενικά ανεξάρτητη από την αύξηση του CO2 και την θερμοκρασία αποθήκευσης. Η συγκέντρωση της ολικής χλωροφύλλης δεν μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης με εξαίρεση των μεταχειρίσεων με 20% O2 + 10% CO2 στους 2oC και 20% Ο2 + 15% CO2 στους 7oC. Η κατανάλωση Ο2 μειώθηκε στις τροποποιημένες ατμόσφαιρες με αυξημένο % CO2, ενώ ήταν μεγαλύτερη στους 7oC σε σχέση με τους 2oC. Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι ο άνηθος διατηρείται καλύτερα στους 2οC με συγκέντρωση CO2 5-15%. The effect of modified atmospheres containing increased levels of CO2 on the quality of dill (Anethum graveolens L.) stored at 2 and 7οC was investigated. It was found that the concentration of ascorbic acid, total phenolics and carotenoids within the leaves decreased during storage and was largely independent of the CO2 concentration and storage temperature. The concentration of total chlorophyll did not decrease significantly during storage with the exception of the treatments with 20% O 2 + 10% CO2 (2oC) and 20% O2 + 15% CO2 (7oC). Oxygen consumption was lower in the modified atmospheres with increased CO2 and O2 concentration decreased less during storage at 2oC than at 7oC. It is concluded that the most suitable storage regime for dill is 2οC with a CO2 concentration of 5-15%.

Text
Text (Conference or workshop item (Paper))

φυτική παραγωγή
ποιότητα του προϊόντος
ατμοσφαιρικές συνθήκες
οξυγόνο
βελτίωση της παραγωγής
αποθήκευση τροφίμων
φαρμακευτικό φυτό


Ελληνική γλώσσα

2011-11


25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Κύπρος, 31 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2011




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.