Παγκοσμιοποίηση και ελληνική διασπορά:Πρακτικά συνεδρίου, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2007

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Παγκοσμιοποίηση και ελληνική διασπορά:Πρακτικά συνεδρίου, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2007

Νικολαίδης, Α.
Κρυσταλλίδου, Α.
Μπουζάκης, Σ.
Φωτιάδης, Κ.
Αναστασιάδης, Π.
Καρράς, Κ.
Τριανταφυλλίδου, Λ.
Χουρδάκης, Α.
Δαμανάκης, Μ.
Σηφάκη, Ει.
Ταμβάκης, Στ.
Πετράκη, Κ.
Φωτεινός, Δ.
Κονταξή, Ε.
Ευθυμιόπουλος, Ι.
Κωνσταντινίδης, Στ.
Λεοντσίνης, Γ.
Γουλιάμος, Κ.
Διακουμοπούλου, Αι.
Γαριβάλδη, Ά.
Χατζηπαναγιωτίδη, Α.
Κουρβετάρης, Α.
Μιχελακάκη, Θ.
Νικολουδάκη-Σουρή, Ε.
Κομπορόζος, Φ.
Κωνσταντίνου, Ν.
Παπαρούση, Μ.
Γεωργίου, Θ.
Σπαντιδάκης, Γ.
Δημητρίου, Κ.
Θώμου, Π.
Κοκόλη, ΣΤ.
Αρατζιώνη, Μ.
Βάμβουκας, Μ.
Ρουσάλης, Σ.
Τάμης, Α.
Κοιλιάρη, Α.
Αλεξάκου-Σελλούντου, Στ.
Λουκασβίλι, Ν.
Λελεδάκη, Β.
Μενεγάκης, Κ.
Οικονόμου, Θ.
Αναγνωστάκης, Σ.
Γκότοβος, Α.
Καραγιώργος, Δ.
Σταθάκης, Α.
Κατσιμαλή, Γ.
Παπαδογιαννάκης, Ν.
Μάρκου, Γ.
Μιχόπουλος, Α.
Παπαλεξοπούλου, Ευ.
Μπαλή, Π.

Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις από το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) του Πανεπιστήμιου Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου Παιδεία Ομογενών. Στόχος του συνεδρίου είναι η συζήτηση θεμάτων και ζητημάτων που αναδύονται στην ελληνική διασπορά στο πλαίσιο της συντελούμενης διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης. Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι: 1) Σχέση των διασπορών με τη χώρα προέλευσης και τη χώρα διαμονής, 2) Παιδεία και εκπαιδευτικές πολιτικές στον 21ο αιώνα, 3) Η ελληνική γλώσσα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, 4) Διασπορικές ταυτότητες:μεταξύ «οικουμενικότητας » και « τοπικότητας». Στο πρώτο μέρος, με την επωνυμία: «Μητροπολιτικό κέντρο, διασπορά και διασπορικές ταυτότητες», διερευνώνται, κατ' αρχάς, οι συγχρονικές -χωρίς να αποκλείονται και οι διαχρονικές διαστάσεις -των σχέσεων των ελληνικών παροικιών με την Ελλάδα και με τις χώρες διαμονής. Το μέρος αυτό του συνεδρίου είχε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολιτικό χαρακτήρα, γι' αυτό και προσκλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις, θέσεις και προτάσεις τους επικεφαλής μεγάλων οργανισμών όπως: ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πρόεδροι μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι της εκκλησίας. Το δεύτερο μέρος, «Ελληνική Διασπορά-Γλώσσα και Πολιτισμός» εστιάζει στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό σε σχέση με την ελληνική διασπορά στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Δηλαδή, στον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου, της δορυφορικής τηλεόρασης και γενικότερα των νέων τεχνολογιών που βρίσκουν εφαρμογή στη διδασκαλία της γλώσσας και γενικότερα στην εκπαίδευση. Στις σχετικές αναλύσεις θεματοποιείται και η λογοτεχνική παρουσία των Ελλήνων «διασπορικών» λογοτεχνών στις χώρες διαμονής τους και στις παροικίες τους. Το τρίτο μέρος, «Παιδεία και Εκπαιδευτικές Πολιτικές», έχει ως αντικείμενο την ελληνόγλωσση εκπαίδευση κυρίως σε σχέση με το πρόγραμμα Παιδεία Ομογενών.

Text (Conference or workshop item )
Text

εθνική ταυτότητα
μετανάστευση
διασπορά
δευτεροβάθμια εκπαίδευση
μητρική γλώσσα
ξένη γλώσσα
διδασκαλία ξένων γλωσσών
πρωτοβάθμια εκπαίδευση
παγκοσμιοποίηση
παιδαγωγική μέθοδος
πολιτιστική ταυτότητα
ανώτατη εκπαίδευση


Ελληνική γλώσσα

2008





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.