Το φαινόμενο της παρουσίας στην εργασία παρά την ασθένεια : αίτια και ασθένειες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Το φαινόμενο της παρουσίας στην εργασία παρά την ασθένεια : αίτια και ασθένειες

Αλιγιζάκη, Θεοδώρα

Δ. Ξανθοπούλου

Η τυπική παρουσία, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο εργαζόμενος συνεχίζει να εργάζεται παρά το ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας (σωματικής ή/και ψυχικής φύσεως) (Escorpizo, 2007. Johns, 2010). Στην παρούσα έρευνα, μελετήθηκαν οι αιτίες αλλά και οι συνέπειες εμφάνισης του φαινομένου της τυπικής παρουσίας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το κατά πόσο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ευσυνειδησία, δυσκολία στη διαχείρηση χρόνου, εργασιομανία και ανταγωνιστικότητα) και του εργασιακού περιβάλλοντος (εργασιακή ασφάλεια, φόρτος εργασίας, δυνατότητας αντικατάστασης, στήριξη από τον προιστάμενο και στήριξη από τους συναδέλφους) επιδρούν στην εμφάνιση του φαινομένου. Συνάμα μελετήθηκε η επίδραση της τυπικής παρουσίας στην απόδοση των εργαζομένων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, αποδείχθηκε ότι η σχέση των εργαζομένων με τον προϊστάμενο τους, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η ανταγωνιστικότητα (που σχετίζεται αρνητικά) και η εργασιομανία (που σχετίζεται θετικά με το φαινόμενο), είναι παράγοντες που επιδρούν. Τέλος, αποδείχθηκε ότι η τυπική παρουσία σχετίζεται αρνητικά με την απόδοση των εργαζομένων. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες


Ελληνική γλώσσα

2012


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Ψυχολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.