Ανάπτυξη προϊόντων διατροφής με βάση την Aloe Vera και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής συμπεριφοράς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)
Ανάπτυξη προϊόντων διατροφής με βάση την Aloe Vera και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής συμπεριφοράς

Πολίτου, Ισμήνη

Η Αloe vera έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε πολλούς πολιτισμούς. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα προϊόντα με βάση την αλόη. Θεωρήθηκε ως λειτουργικό τρόφιμο στην βιομηχανία των τροφίμων γι’ αυτόν το λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα βρώσιμα προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής. Οι ευεργετικές δράσεις της στην υγεία οφείλονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυσακχαριτών της αλόης καθώς και στα λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες και τις πολυφαινόλες. Όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού της αλόης πολλά επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι κυριότερες είναι η αντιμετώπιση του έλκους, των γαστρεντερικών προβλημάτων και των προβλημάτων στα νεφρά. Στην παρούσα διατριβή εξετάστηκαν η μεθοδολογία ανάπτυξης χυμών αλόης. Σε πειραματικό στάδιο επεξεργάστηκαν κατάλληλα διάφορα πρόσθετα συστατικά και προσδιορίστηκε η τελική σύσταση των χυμών. Σε δεύτερο στάδιο τα διάφορα δείγματα του χυμού αλόης που προέκυψαν προσδιορίστηκαν τα % στερεά τους, το πολυφαινολικό τους περιεχόμενο, η αντιοξειδωτική τους ικανότητα και η αντιμικροβιακή τους συμπεριφορά. Τα αποτελέσματα της έρευνας όσων αφορά την σύσταση των χυμών αλόης και τις ιδιότητες τους συνοψίζονται παρακάτω: Στους χυμούς αλόης, λαμβάνοντας υπόψη τον διατιθέμενο εξοπλισμό, εκτιμήθηκε ότι η μέθοδος της διπλής παστερίωσης καθώς και συνδυασμός ασκορβικού και κιτρικού οξέος ή κιτρικού και βενζοϊκού κατά το στάδιο της παστερίωσης διότι φαίνεται να συντελούν στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση του pH. Οι τελικοί χυμοί που παρασκευάστηκαν και θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο αποτελούνται από έξι συμβατικούς χυμούς. Οι χυμοί της αλόης έδειξαν υψηλά ποσοστά πολυφαινολών και ικανοποιητικά επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας και της μικροβιακής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τον χρόνο αλλά όχι τα αναμενόμενα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Χυμοί αλόης
ιδιότητες
αντιοξειδωτικά
επεξεργασία του τζελ
αποθήκευση

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-03-02


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.