Ανάπλαση παράκτιου μετώπου: η περίπτωση του Φαληρικού Όρμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)

Ανάπλαση παράκτιου μετώπου: η περίπτωση του Φαληρικού Όρμου

Νηκόλλα, Αουρόρα

Στη παρακάτω διπλωματική εργασία εξετάζουμε την περιοχή του Φαληρικού Όρμου ως χώρος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ως χώρος ανάπλασης κατά τη μετα-ολυμπιακή φάση. Αρχικά, αναλύουμε την έννοια του παράκτιου μετώπου και της σημασίας του και εξετάζουμε διάφορες διεθνείς εμπειρίες στην ανάπλαση της παράκτιας ζώνης(π.χ. Βοστώνη, Βαρκελώνη, κ.ά). Στη συνέχεια, γίνεται μια ιστορική αναφορά στο Φαληρικό Όρμο ως χώρος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα παρουσιάζουμε την υφιστάμενη κατάσταση του χώρου. Ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο του Φαληρικού Όρμου καθώς και οι κυβερνητικές διατάξεις που αφορούν το σχέδιο αναβάθμησης της περιοχής. Έπειτα, γίνεται λεπτομερής περιγραφή των σχεδίων του Πιάνο για την ανάπλαση της περιοχής και ακολουθεί καταγραφή των οφελιών του έργου άλλα ταυτόχρονα επισημαίνονται και ορισμένα αρνητικά σημεία του γενικού σχεδίου. Γι'αυτό το σκοπό παρουσιάζονται διάφορα ποσοτικοποιημένα δεδομένα από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους κατοίκους των Δήμων Φαλήρου, Μοσχάτου και Καλλιθέας. Στη συνέχεια, θέλωντας να προτείνουμε κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση, ήταν σκόπιμο η αναφορά σε όλες εκείνες τις αρχές που οδηγούν στην ορθή αξιοποίηση και διαχείρηση της παράκτιας ζώνης. Ύστερα, ακολουθεί μια εναλλακτική πρόταση ανάπλασης της περιοχής η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία 4 κτιρίων με χρήση για Φοιτητικές Εστίες και ενός Πάρκου που περιλαμβάνει εστιατόρια και χώρους αναψυχής. Τέλος, κάναμε μια γενικη επισκόπηση της όλης εργασίας και καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Αστική ανάπλαση - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Φάληρο
Αειφορική ανάπτυξη - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Φάληρο
Αστική ανάπτυξη - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Φάληρο


2012-04-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.