Σύγκριση διατροφικών συνηθειών ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγιών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Σύγκριση διατροφικών συνηθειών ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγιών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Φούντα, Χριστίνα Α.

Η σχέση διατροφής και περιοδοντίτιδας είναι ανεπαρκώς μελετημένη αν και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση της. Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την σχέση των διατροφικών συνηθειών του γενικού πληθυσμού με την περιοδοντική κατάσταση. Για τον σκοπό αυτόν, μελετούνται και συγκρίνονται τα διατροφικά πρότυπα και η πρόσληψη μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών μεταξύ υγιών μαρτύρων και ασθενών με περιοδοντίτιδα. Η πιθανή συσχέτισή τους διερευνάται με κλινικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους. Το τελικό δείγμα της μελέτης αυτής θα αποτελούν 250 άτομα με τουλάχιστον 4 δόντια με όμορη απώλεια πρόσφυσης ≥6 mm και 250 άτομα που να μην εμφανίζουν όμορη απώλεια πρόσφυσης μεγαλύτερη από 3 mm, ηλικίας 30-70 ετών, ενώ στη παρούσα μελέτη αναλύονται τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους πρώτους είκοσι συμμετέχοντες. Για την διατροφική ανάλυση χρησιμοποιούνται ανακλήσεις 24ώρου, ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και υπολογισμός του MedDietScore. Η περιοδοντική εξέταση περιλαμβάνει τους δείκτες BoP (αιμορραγία κατά την ανίχνευση), GI (ουλικό δείκτη) και PI (δείκτη πλάκας). Φάνηκε ότι οι ασθενείς κατανάλωναν περισσότερες μερίδες φρούτων και ψαριών ανά εβδομάδα και είχαν υψηλότερη πρόσληψη γαλακτόζης σε σχέση με τους υγιείς. Θετική συσχέτιση με τους κλινικούς δείκτες έχουν κάποια αμυλούχα τρόφιμα (όπως λευκό ρύζι), το χοιρινό κρέας, γλυκά (παγωτό) και η κατανάλωση νατρίου. Αντιθέτως, ανάστροφη σχέση δείχνει η κατανάλωση μπανάνας, ξηρών καρπών και η πρόσληψη βιταμίνης C, μαγγανίου, χαλκού, ασβεστίου, βιοτίνης, φυτικών ινών και παραδόξως η κατανάλωση συνολικών και επιμέρους σακχάρων. Η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων συμφωνεί με την υπάρχουσα βιβλιογραφία ενώ η διαμόρφωση των υπολοίπων θα έχει ενδιαφέρον κατά το τελικό δείγμα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες
μακροθρεπτικά συστατικά
περιοδοντική νόσος
μικροθρεπτικά συστατικά
διατροφή
Περιοδοντίτιδα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-07-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)