Πολικές φαινολικές ενώσεις σε ξηρά φρούτα της Μεσογείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Πολικές φαινολικές ενώσεις σε ξηρά φρούτα της Μεσογείου

Μαγγιώρου, Ελένη Χ.

Η παρούσα πτυχιακή μελέτη πραγματεύεται το θέμα του περιεχομένου φαινολικών ενώσεων σε παραδοσιακά αποξηραμένα ελληνικά φρούτα.Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν από την αρχαιότητα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, μάλιστα, αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα στενά συνδεδεμένα με τα ήθη και τα έθιμα.Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν έναντι των αντίστοιχων φρέσκων όσο και επειδή αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών.Στα αποξηραμένα φρούτα αποδίδονται σήμερα πολλές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στις φαινολικές ενώσεις που περιέχουν.Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών που κατατάσσονται στις εξής επιμέρους ομάδες: φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, στιλβένια, κουμαρίνες, λιγνάνες και ταννίνες.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση αποξηραμένων φρούτων που παράγονται και ξηραίνονται παραδοσιακά στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενό τους σε πολικές φαινολικές ενώσεις (βερίκοκα, βύσσινα, δαμάσκηνα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, σύκα). Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκε το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, το ολικό περιεχόμενο σε φλαβανόλες και φλαβόνες/φλαβονόλες, το περιεχόμενο σε επιμέρους ανθοκυανίνες καθώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα in vitro βάσει της ικανότητας αναγωγής μεταλλικών κατιόντων και δέσμευσης ελευθέρων ριζών.Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών ενώσεων στα αποξηραμένα φρούτα, με το βύσσινο να κυριαρχεί σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις καθώς και στην αντιοξειδωτική ικανότητα in vitro των ενώσεων αυτών. Ενδεικτικά, το ολικό φαινολικό περιεχόμενο του βύσσινου ανέρχεται στα 551.4 ± 27.1 mg GAE/100g. Ακόμη αναδείχθηκαν οι διαφορές στα αποτελέσματα ανάμεσα σε διαφορετικά φρούτα καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη φαινολικών ενώσεων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Φαινόλες
Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή
Ξηροί καρποί - Διαιτολογικές απόψεις
φαινολικές ενώσεις
αντιοξειδωτική δράση
αποξηραμένα/ξηρά φρούτα
φαινολικό περιεχόμενο
Αντιοξειδωτικά
ξήρανση στον ήλιο


2018-02-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.