Σχεδιασμός τράπεζας δεδομένων για συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2018 (EN)
Σχεδιασμός τράπεζας δεδομένων για συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία

Τραχανά, Δήμητρα Β.

H ελληνική κουζίνα αποτελεί έναν όρο, ο οποίος περιγράφει την παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται καιως Μεσογειακή, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η ελληνική μαγειρική χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψάρι, το κρασί και τα παράγωγά του. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Επίσης, πολύ σημαντικά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας είναι οι ελιές, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι ξηροί καρποί, το μέλι, η μαστίχα Χίου και διάφορα φρούτα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός μίας τράπεζας δεδομένων για τα πιο συνηθισμένα συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα ακόλουθα συστατικά : το ελαιόλαδο, οι ελιές, η μαστίχα Χίου, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, το γιαούρτι και το μέλι. Η μεθοδολογική προσέγγιση αρχικά βασίστηκε στην αναζήτηση μελετών, επιστημονικών άρθρων και βιβλιογραφικών πηγών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Μετέπειτα, έγινε καταγραφή όλων τωνπληροφοριών και τέλος,ολοκληρώθηκε με το σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Αυτή η φόρμα δεδομένων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book), ιστοσελίδας, εφαρμογών για έξυπνες συσκευές (android, iphone), παρουσιάσεων σε σταθμούς πληροφόρησης (info stand, kiosk), τηλεκείμενου σε τηλεοράσεις. Είναι χρήσιμη ηλεκτρονική πληροφορία για σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, για τουρίστες, για κάθε επαγγελματία του χώρου της διατροφής και συμβάλλει σε μία υγιεινή διατροφή, προωθώντας ταυτόχρονα τη Δημόσια Υγεία.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφική πληροφορική
Ελληνική
σουσάμι
Μαγειρική
Σουσάμι
γιαούρτι
μέλι
Γιαούρτι
ελιές
Ελιά
Διατροφοδραστικά συστατικά
Μέλι
Ελαιόλαδο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2018-03-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)