Μελέτη του ανταγωνισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη του ανταγωνισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Παπαδοπούλου, Ειρήνη Γ.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2018-07-06


Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη την εξέλιξης της διαδικασίας απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το 2015 μέχρι τις αρχές του 2018. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς στα πλαίσια συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη το 2015.Στην εργασία αναφέρονται οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικοί με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, γίνεται μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο των απελευθερωμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και αναλύεται το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που υπήρχε μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, όταν πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας.Επιπλέον, γίνεται σύντομη αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικό με τη δημιουργία μηχανισμού πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (NOME) από την κάθετα ολοκληρωμένη, ελεγχόμενη από το κράτος επιχείρηση ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ. Ο μηχανισμός εκτελεί δημοπρασίες προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση μέσω του καθημερινού προγραμματισμού ενέργειας και ρυθμιζόμενης τιμής εκκίνησης.Τέλος, παρουσιάζονται στοιχεία διείσδυσης των εναλλακτικών προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και οι στόχοι μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ για την περίοδο 2015 - 2018. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια πρόβλεψης της απελευθέρωσης της αγοράς χρησιμοποιώντας το μαθηματικό μοντέλο Lotka - Volterra, βάσει ιστορικών δεδομένων. Επιπλέον, έγινε η εκτίμηση της μηνιαίας ποσότητας προμηθευόμενης ενέργειας από την ΔΕΗ που πρέπει να μετακινηθεί προς στους εναλλακτικούς προμηθευτές μέχρι τα τέλη του 2019 με την μέθοδο Constant Cropping, ώστε να τηρήσει η χώρα τις μνημονικές τις υποχρεώσεις αναφορικά με το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ (50 %).

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών

Δημοπρασία
Ηλεκτρική ενέργεια - κατανάλωση
Ηλεκτρισμός
απελευθέρωση
ανταγωνισμός
μοντέλο πρόβλεψης

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.