Αξιολόγηση μεθόδων εκτίμησης της επιδεκτικότητας σε εκδήλωση κατολίσθησης με την αξιοποίηση της Γεωπληροφορικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Αξιολόγηση μεθόδων εκτίμησης της επιδεκτικότητας σε εκδήλωση κατολίσθησης με την αξιοποίηση της Γεωπληροφορικής

Πολυκρέτης, Χρήστος

Η γνώση σχετικά με τη χωρική πιθανότητα εκδήλωσης ενός φυσικού κινδύνου είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον μετριασμό του, και την εκτίμηση του πλήθους των ενδεχόμενων ζημιών και απωλειών που μπορεί να προκαλέσει. Ωστόσο, η απόκτηση αυτής της γνώσης απαιτεί την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι η ύπαρξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση ενός τέτοιου κινδύνου, η έλλειψη σχετικών δεδομένων, και η ενσωμάτωση των δυναμικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον επιστημονικό κλάδο των Γεωεπιστημών επιτρέπουν την προσομοίωση των φυσικών κινδύνων. Γι’ αυτό το λόγο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των βασισμένων στη Γεωπληροφορική τεχνολογιών (όπως Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Τηλεπισκόπηση, κ.ά.), η παρούσα διδακτορική διατριβή στοχεύει στη διαμόρφωση χωρικών προβλέψεων εκδήλωσης κατολισθήσεων. Οι επιδιωκόμενες προβλέψεις προέκυψαν από την εκτίμηση της επιδεκτικότητας σε εκδήλωση κατολίσθησης μέσω εμπειρικών αναλύσεων στον Ελληνικό χώρο. Στα πλαίσια αυτής της εκτίμησης, εξετάστηκε η επίδραση της μεταβολής της κλίμακας ανάλυσης στην απόδοση επιλεγμένων μοντέλων. Ένα σύνολο ποιοτικών, ποσοτικών και ενοποιημένων μοντέλων εφαρμόστηκε σε δύο διαφορετικές κλίμακες ανάλυσης (περιφερειακή και λεπτομερέστερη), και κατ’ επέκταση, σε δύο διαφορετικού μεγέθους περιοχές του Ελληνικού χώρου (σύστημα λεκανών απορροής της βόρειας Πελοποννήσου, και λεκάνη απορροής του ποταμού Σελινούντα, αντιστοίχως). Λόγω της διαφοράς της κλίμακας ανάλυσης, παρόμοια σύνολα δεδομένων κατολισθήσεων και αιτιολογικών παραγόντων συλλέχθηκαν τα οποία χαρακτηρίζονταν από διαφορετική χωρική ανάλυση (με μέγεθος ψηφίδας 90 και 20 μέτρα, αντιστοίχως). Η απόδοση των μοντέλων αξιολογήθηκε συγκριτικώς μέσω εξειδικευμένων μεθόδων επικύρωσης. Επιπλέον, για κάθε μια από τις δύο κλίμακες ανάλυσης, διερευνήθηκε η ύπαρξη χωρικής μη-στασιμότητας στις σχέσεις μεταξύ της εκδήλωσης κατολισθήσεων και των αναλυθέντων παραγόντων. Τέλος, η επίδραση που αναμένεται να έχει η επαλήθευση του «βέλτιστου» αποτελέσματος επιδεκτικότητας στα κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία της περιοχής μελέτης στη λεπτομερέστερη κλίμακα ανάλυσης, εξετάστηκε μέσω της εκτίμησης της τρωτότητας σε εκδήλωση κατολίσθησης.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Κατολισθήσεις - Ελλάδα
Μοντελοποίηση
Γεωπληροφορική
Επιδεκτικότητα κατολισθήσεων
Κλίμακα ανάλυσης


2019-01-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.