Μελέτη των παραγόντων που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του οστίτη ιστού σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Μελέτη των παραγόντων που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του οστίτη ιστού σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

Σακκά, Φρειδερίκη, Κωνσταντίνος

Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία ασχολείται με τη μελέτη των παραγόντων που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του οστίτη ιστού σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς επηρεάζει το 5-10% του γενικού πληθυσμού. Οι ασθενείς με ΧΝΝ έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν συχνά οστικά προβλήματα καθώς οι νεφροί αποτελούν ένα από τακύρια όργανα ρύθμισης της ομοιόστασης πολλών στοιχείων, απαραίτητων για την υγεία των οστών. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη D. Επομένως, η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας οδηγεί στην εγκατάσταση οστικών παθήσεων που στο παρελθόν ήταν γνωστές με τον όρο Νεφρική Οστεοδυστροφία. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται ο όρος Χρόνια Νεφρική Νόσος- Διαταραχή Οστών και Μετάλλων (ΧΝΝ-ΔΟΜ) ή στη ξένη βιβλιογραφία με τον όρο Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder (CBD-MBD). Η ΧΝΝ-ΔΟΜ χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναευρύτερο κλινικό σύνδρομο που αναπτύσσεται ως συστηματική διαταραχή των οστών και των μετάλλων και εκδηλώνεται με ανωμαλίες του μεταβολισμού των μετάλλων και των οστών ή/και με εξωσκελετικές ασβεστώσεις. Η παρακάτω εργασία στο πρώτο και δεύτερο μέρος αναφέρεται στη δομή και λειτουργίατων οστών και των νεφρών, αντίστοιχα, προκειμένου να αναδειχθεί η αλληλεπίδραση αυτών των οργάνων. Στο τρίτο μέρος δε, δίνεται έμφαση στην ανάδειξη των παραγόντων που φαίνεται να παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ΧΝΝ-ΔΟΜ. Η παθογένεια της δεν είναι πλήρως κατανοητή όμως συνεχώς εμφανίζονται στο προσκήνιο νέοι παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της ΧΝΝ-ΔΟΜ, όπως ο αυξητικόςπαράγοντας των ινοβλαστών-23 (FGF-23), η ακτιβίνη Α, η σκληροστίνη και η πρωτεΐνη DKK1.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

σκληροστίνη
Οστά - Ασθένειες
Νεφρική ανεπάρκεια - Διαιτολογικές απόψεις
Χρόνια Νεφρική Νόσος - Διαταραχές Οστων και Μετάλλων
παραθορμόνη
οστίτης ιστός
Οστά - Φυσιολογία
Χρόνια Νεφρική Νόσος


2019-03-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.