Διαχρονική μετατόπιση της ακτογραμμής μεταξύ Κυλλήνης και Αράξου (Βορειοδυτική Πελοπόννησος)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Διαχρονική μετατόπιση της ακτογραμμής μεταξύ Κυλλήνης και Αράξου (Βορειοδυτική Πελοπόννησος)

Ιωακειμίδου, Μαγδαληνή, Πολυχρόνης

Η παράκτια ζώνη αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή στην οποία, συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν οι φυσικές διεργασίες με τις ανθρώπινες κοινωνίες συνθέτοντας ένα εξελισσόμενο, μεγάλης σημασίας οικοσύστημα. Η ακτογραμμή η οποία αποτελεί μέρος του παράκτιου χώρου παρουσιάζει μεταβολές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η εξέλιξη της μπορεί να είναι φυσική ή μπορεί να προκληθεί από ανθρωπογενείς παράγοντες. Στη μελέτη περίπτωσης που αφορά στη μεταβολή της ακτογραμμής μεταξύ Κυλλήνης και Αράξου στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, ελήφθησαν υπόψιν οι ακτογραμμές των ετών 1996 και 2017. Η παλαιότερη ακτογραμμή αποτυπώθηκε σε υπόβαθρο ορθοφωτομωσαϊκού αεροφωτογραφιών και η σύγχρονη ακτογραμμή σε υπόβαθρο δορυφορικών εικόνων. Η επεξεργασία και η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων πραγματοποιήθηκε με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ). Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην ακτογραμμή μήκους 12,2 km, καταγράφηκε σημαντική οπισθοχώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα της, κυρίως στο νότιο τμήμα και μικρότερη σε βαθμό προέλαση σε σημεία της ακτογραμμής που σχετίζονται με εκβολές χειμάρρων. Το μέγιστο της οπισθοχώρησης ανέρχεται στα 66,9 m που αντιστοιχεί σε ρυθμό οπισθοχώρησης 3,2 m ανά έτος ενώ η προέλαση που καταγράφεται σε περιορισμένο μήκος επί της ακτογραμμής ανέρχεται στα 26,5 m που εκφράζεται σε ρυθμό της τάξης των 1,3 m ανά έτος.Παράλληλα η μελέτη μεταβολής της ακτογραμμής συσχετίστηκε με τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής για να διερευνηθεί η σημασία των επιπτώσεων που αυτή η φυσική διεργασία θα επιφέρει στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η οπισθοχώρηση της ακτογραμμής σε βάθος χρόνου συνεπάγεται απώλεια εδαφών σημαντικών για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, κυρίως του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Επίσης, η διάβρωση της ακτογραμμής ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλοίωση του φυσικού τοπίου και στην εξαφάνιση σημαντικών γεωμορφών, όπως οι παραλιακές ράχες, στην παράκτια ζώνη. Μέτρα προστασίας της ακτογραμμής που αφορούν εφαρμογή ήπιων λύσεων αντιμετώπισης του προβλήματος, με σκοπό τη διατήρηση του αισθητικού κάλους της περιοχής θεωρούνται ενδεδειγμένα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ακτές
Διαχρονική Μεταβολή
Γεωμορφολογία - Ελλάδα - Ηλεία (Νομός) - Κυλλήνη
Μεταβολές των - Ελλάδα
προέλαση
διάβρωση
ακτογραμμή
ΓΣΠ


2019-04-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.