Μεσογειακή διατροφή και καρδιαγγειακός κίνδυνος: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών παρέμβασης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Μεσογειακή διατροφή και καρδιαγγειακός κίνδυνος: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών παρέμβασης

Βλάχου, Σοφία, Παναγιώτης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης-ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της μεσογειακής δίαιτας στον καρδιαγγειακό κίνδυνο μέσα από μελέτες παρέμβασης.ΜΕΘΟΔΟΣ: Έγινε ανασκόπηση 8 μελετών παρέμβασης (πρωτογενούς και δευτερογενούς παρέμβασης) με μεσογειακή δίαιτα σε πληθυσμούς, με σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης της στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αναζήτηση έγινε στην πλατφόρμα PUBMED, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και έγινε η επιλογή μόνο μελετών με μεσογειακού τύπου δίαιτα ενώ απορρίφθηκαν αυτές που διερευνούσαν επιμέρους συστατικά της όπως πχ. το ελαιόλαδοΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η παρούσα μελέτη έδειξε στα αποτελέσματα της πως η μεσογειακή δίαιτα σε επίπεδο παρέμβασης σε υγιή πληθυσμό ή πληθυσμό με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η LDL κτλ. προκαλώντας μείωση. Ενώ και σε παρεμβάσεις σε πληθυσμό με ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο φαίνεται πως η μεσογειακή δίαιτα επιδρά μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου επεισοδίου αλλά και μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η χρήση της μεσογειακής δίαιτας ως μέσο πρόληψης φαίνεται να έχει μια ευεργετική δράση, παρόλα αυτά ο αριθμός των διαθέσιμων μελετών παρέμβασης είναι περιορισμένος έτσι ώστε να εδραιωθεί η καρδιοπροστατευτική της δράση.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Μελέτη Παρέμβασης
πρόληψη
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου


2019-04-01


Αναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.