Κοινωνικooικονομικές Επιπτώσεις των Περιβαλλοντικών Καταστροφών Μελέτη Περίπτωσης: Η Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Κοινωνικooικονομικές Επιπτώσεις των Περιβαλλοντικών Καταστροφών Μελέτη Περίπτωσης: Η Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Κοντοπούλου, Άννα, Ευάγγελος

Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε με στόχο την σκιαγράφηση αφενός των κοινωνικών αφετέρου των οικονομικών επιπτώσεων, που επιφέρει στην ανθρώπινη κοινωνία μία περιβαλλοντική καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή εστιάστηκε στις επιπτώσεις που είχε στους ανθρώπους η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής το καλοκαίρι του 2018 αλλά και στον τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης του γεγονότος από πλευράς κράτους. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 93 ατόμων. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι το γεγονός πως σχετίζονται με την περιοχή με κάποιον τρόπο ώστε ένα γεγονός πυρκαγιάς θα μπορούσε να προκαλέσει σε αυτούς κάποιου είδους ζημία. Τα άτομα που αποτελούν το δείγμα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: α) τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, β) τους επισκέπτες που είχαν την εξοχική τους κατοικία εκεί ή η περιοχή αποτελούσε γενικά προορισμό διακοπών και αναψυχής για αυτούς και γ) όσους ανθρώπους βρέθηκαν στο Μάτι προκειμένου να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια –όπως οι εθελοντές- ή υπηρεσίες πυρόσβεσης –οι πυροσβέστες- και με κάποιον τρόπο ζημιώθηκαν συναισθηματικά, σωματικά, οικονομικά. Στην παρούσα έρευνα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός πως οι επιπτώσεις δεν παρουσιάζουν κάποια ομοιογένεια, καθώς φαίνεται να εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον τύπο της απώλειας που είχε το κάθε άτομο. Παρά ταύτα, υπάρχει ομοφωνία αφενός ως προς το μέγεθος της ψυχολογικής – συναισθηματικής ζημίας που υπέστησαν, αφετέρου ως προς την αντίληψη σχετικά με το μέγεθος της υποβάθμισης που υπέστη το φυσικό περιβάλλον εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τέλος, όσον αφορά την αντίληψη του κόσμου σχετικά με την διαχείριση του γεγονότος από το κράτος, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να είναι υπέρμαχοι της άποψης περί αναποτελεσματικής προσέγγισης, ενώ ταυτόχρονα κατά γενική ομολογία (100% των ερωτηθέντων) είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μέριμνας προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Πυρκαγιές - Οικονομικές απόψεις
διαχείριση κρίσεων
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Μάτι
πυρκαγιά
κοινωνικές επιπτώσεις
Φυσικές καταστροφές - Αντιμετώπιση
οικονομικές επιπτώσεις
περιβαλλοντική καταστροφή


2019-04-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.