Διατροφικά πρότυπα και δείκτες ανθρωπομετρίας στη μελέτη εφήβων TEENAGE

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Διατροφικά πρότυπα και δείκτες ανθρωπομετρίας στη μελέτη εφήβων TEENAGE

Μεϊμάρη, Αικατερίνη, Γεώργιος

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να εξετάσει την σχέση των διατροφικών προτύπων και των δεικτών ανθρωπομετρίας, σε ελληνικό εφηβικό πληθυσμό ηλικίας 13 – 15 ετών, κατοίκων Αττικής.Μεθοδολογία: Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων που συλλέχθηκε κατά τη μελέτη TEENAGE, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τα γεύματα, το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής καθώς και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των εφήβων ηλικίας 13-15 ετών, με πληθυσμό 857 άτομα (54,8% κορίτσια, 45,2% αγόρια). Στην παρούσα μελέτη, αξιοποιώντας τα διατροφικά δεδομένα, παράχθηκαν εκ των υστέρων (a posterior analysis) διατροφικά πρότυπα για τον εφηβικό πληθυσμό . Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών (Principal Components Analysis) βάσει της οποίας προέκυψαν «εμπειρικά διατροφικά πρότυπα». Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία, το φύλο, την άσκηση, την προσλαμβανόμενη ενέργεια και τον βαθμό προσκόλλησης στο εκάστοτε διατροφικό πρότυπο, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές Αναλύσεις Γραμμικής Παλινδρόμησης (Linear Regression Analysis) με σκοπό τη συσχέτιση με τους δείκτες ανθρωπομετρίας. Αποτελέσματα: Από την ανάλυση προέκυψαν 5 διατροφικά πρότυπα που ερμηνεύουν το 45,46% των διατροφικών επιλογών, των εφήβων της Αττικής, του υπό μελέτη δείγματος. Τα πρότυπα που συστήθηκαν ήταν το Πρότυπο τύπου «τοστ» (Επεξεργασμένο Κρέας - Επεξεργασμένα Δημητριακά - Πλήρη Γαλακτοκομικά) που ερμηνεύει το 11,15% των συνηθειών, το Πρότυπο Fast Food (Αναψυκτικά – Κόκκινο Κρέας - Πατάτες) ερμηνεύοντας το 9,50%, το Μεσογειακό Πρότυπο (Φρούτα και Φρέσκοι Χυμοί – Λαχανικά - Ψάρι) ερμηνεύοντας το 8,73%, το Πρότυπο της Δίαιτας (Γαλακτοκομικά Χαμηλών Λιπαρών – Μη Επεξεργασμένα Δημητριακά) ερμηνεύοντας το 8,33% και το Επιλεκτικό Πρότυπο (Αυγά – Κοτόπουλο – Γλυκά) ερμηνεύοντας το 7,73% των διατροφικών επιλογών του δείγματος. Υπάρχουν στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις με όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες ( Δείκτης Μάζας Σώματος, ύψος, περιφέρειες μέσης και ισχύων, ποσοστό λίπους και δερματοπτυχές τρικεφάλου, υποπλάτιου και υπερλαγώνιου) και το Πρότυπο της Δίαιτας. Δεν υφίστανται στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με τους ανθρωπομετρικούς δείκτες και τα υπόλοιπα διατροφικά πρότυπα. Ωστόσο φαίνεται πως τα κορίτσια επιλέγουν περισσότερο το πρότυπο της Δίαιτας, ενώ τα αγόρια τα πρότυπα τύπου «τοστ» και Fast Food. Ο δείκτης KIDMED δεν συσχετίζεται με το Πρότυπο τύπου «τοστ», συσχετίζεται αρνητικά με το πρότυπο Fast Food και το Επιλεκτικό πρότυπο, και συσχετίζεται θετικά με το Μεσογειακό Πρότυπο και το Πρότυπο της Δίαιτας. Τέλος παρατηρείται συσχέτιση στον πληθυσμό και στο γυναικείο φύλο, του προτύπου Fast Food και της ινσουλινοαντίστασης.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Διατροφικές έρευνες
Διατροφικές συνήθειες
έφηβοι
διατροφικά πρότυπα
Μεσογειακή διατροφή
δείκτες ανθρωπομετρίας


2019-04-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.