Ανάπτυξη Συνοριακών Περιφερειών της Ε.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Ανάπτυξη Συνοριακών Περιφερειών της Ε.Ε.

Ραχούτη, Ανδρεανή, Ευάγγελος

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχε διπλό αντίκτυπο στις συνοριακές περιφέρειες(περιοχές). Από τη μια, τα σύνορα ουσιαστικά «έπεσαν» σε ολόκληρη τηνεσωτερική επικράτεια της ΕΕ, και από την άλλη πλευρά, δημιουργήθηκε έναεύφορο έδαφος για την ανάληψη πρωτοβουλιών εδαφικής συνεργασίας καιθεσμικής καινοτομίας ανάμεσα σε διάφορες όμορες περιοχές της ΕΕ. Ο βαθμόςδιασυνοριακής συνεργασίας και της επιτευχθείσας οργάνωσης ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την περιφέρεια και ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων.Στην παρούσα εργασία αρχικά, παρουσιάζονται και αναλύονται οι θεωρίες και οιασκούμενες πολιτικές της διασυνοριακής αλληλεπίδρασης και στη συνέχειαδιενεργείται μια ποσοτική ανάλυση του συνόλου των συνοριακών περιφερειών της Ε.Ε. χωρισμένων σε δύο ομάδες (τις συνοριακές και τις μη συνοριακές), οι οποίες ανήκουν στο επίπεδο NUTS 3 της χρησιμοποιούμενης, από την Eurostat, κωδικοποίησης “NUTS”. Η σύγκριση των περιφερειών γίνεται σε γεωγραφικό, δημογραφικό και οικονομικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν μικρές στατιστικά διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων περιφερειών ως προς το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε όρους πραγματικής αγοραστικής αξίας) και στο ποσοστό απασχόλησης (επί του συνολικού πληθυσμού). Επιπρόσθετα σημειώθηκε μία δυναμική τάση στις συνοριακές περιφέρειες, με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης σε σχέση με τις μη συνοριακές.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

συνοριακές περιφέρειες
ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Γεωγραφία
δισυνοριακή συνεργασία
Πολιτική


2019-04-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.