Kλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Kλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα

Μητσοπούλου, Μαριάνθη, Ανδρέας

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάλυση δυο φαινομένων που υφίστανται έντονα τις τελευταίες δεκαετίες: της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης ή απώλειας της βιολογικής ποικιλότητας. Πλήθος μελετών έχουν αποδείξει ότι τα δυο αυτά φαινόμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί την μείωση του πληθυσμού αλλά και την εξαφάνιση ορισμένων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας μελετάται ενδελεχώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, παρατίθενται οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τις αιτίες που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος και τις συνέπειες που αυτή έχει τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Το δεύτερο κεφάλαιο διαπραγματεύεται το ζήτημα της μείωσης ή απώλειας της βιοποικιλότητας. Πιο αναλυτικά, προσδιορίζεται ο όρος «βιολογική ποικιλότητα» και μελετάται η συμβολή της στην ευζωία των ανθρώπων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, όπου παρότι το κλίμα και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν την επιβίωση πολλών ειδών, εντούτοις όμως παρατηρείται αισθητή μείωση ή απώλεια της βιοποικιλότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Τέλος, εξετάζονται οι κύριες αιτίες της μείωσης ή απώλειας καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Αντικείμενο του τρίτου κεφαλαίου αποτελεί η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης ή απώλειας της βιοποικιλότητας, δίνοντας παραδείγματα και παραθέτοντας πορίσματα από διεθνείς εκθέσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύεται κριτικά το περιεχόμενο των κύριων Ευρωπαϊκών και διεθνών Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ως σήμερα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται το Στρατηγικό Σχέδιο για την Βιοποικιλότητα 2011- 2020, το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκρίνεται με την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Συμβάσεις
μείωση ή απώλεια βιοποικιλότητας
επιπτώσεις
Κλιματικές μεταβολές - Περιβαλλοντικές απόψεις
αιτίες
κλιματική αλλαγή


2019-04-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.