Γεωμορφολογική χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής του ρήγματος των Δελφών με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Γεωμορφολογική χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής του ρήγματος των Δελφών με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών

Βουρδουμπά, Μαρία, Δημήτριος

Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η γεωμορφολογική χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής του ρήγματος των Δελφών. Για τους σκοπούς της εργασίας έγινε χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών σε συνδυασμό με την παρατήρηση της περιοχής μελέτης μέσω εικόνων Google Earth. Η περιοχή μελέτης έχει απασχολήσει επιστήμονες διαφορετικών κλάδων λόγω του γεγονότος ότι φιλοξενεί έναν από τους πιο ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μέσα από μελέτες, έχει αποδειχτεί πως για την επιλογή της θέσης του Μαντείου των Δελφών σημαντικό ρόλο έπαιξε η γεωμορφολογία της περιοχής και η παρουσία του ρήγματος. Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Πράγματι, στον Βόρειο Κορινθιακό Κόλπο, η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη. Κρίθηκε, λοιπόν, ενδιαφέρον να μελετηθεί η σεισμικότητα της περιοχής, κάτι που έγινε αξιοποιώντας τα δεδομένα που διατίθενται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από εκεί προέκυψε πως κατά τη δεκαετία 2008 – 2018 ναι μεν έλαβε χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών, επρόκειτο όμως, κατά κύριο λόγο, για επιφανειακούς σεισμούς με ένταση που συνήθως δεν ξεπερνούσε τους 4 βαθμούς της κλίμακας Richter. Για τη μελέτη της γεωμορφολογίας της περιοχής σχεδιάστηκε ένας γεωμορφολογικός χάρτης όπου αποτυπώνονται οι κύριες γεωμορφές. Όπως αποδεικνύεται από τις γεωμορφές που αναγνωρίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το ανάγλυφο της περιοχής μελέτης επηρεάστηκε σημαντικά από την τεκτονική δραστηριότητα. Η ευρύτερη περιοχή του ρήγματος των Δελφών, παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο και περίπλοκο υδρογραφικό δίκτυο που έχει επηρεαστεί από τον τεκτονισμό. Χαρακτηρίζεται δε, από σημαντικές μορφολογικές ασυνέχειες, κοιλάδες σχήματος V και έντονη κατά βάθος διάβρωση. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μορφολογίας της περιοχής έχει η διεργασία της διάλυσης (καρστικοποίηση) όπου έχει διαμορφώσει μια εκτεταμένη πόλγη. Η παρουσία πλευρικών κορημάτων και κώνων κορημάτων είναι αισθητή σε τμήματα όπου η κλίση του αναγλύφου είναι μεγάλη. Επίσης, εκτάσεις αλλουβιακών αποθέσεων συναντώνται εκεί όπου εκβάλλουν ποταμοί και η κλίση του εδάφους μεταβάλλεται απότομα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

σεισμική δραστηριότητα
Γεωμορφολογία - Ελλάδα - Φωκίδα (Νομός) - Δελφοί
γεωμορφολογική χαρτογράφηση
ρήγμα των Δελφών


2019-04-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.