Μελέτη της πυκνότητας των μυκητοειδών θηλών σε νεαρές εθελόντριες ελληνικής καταγωγής

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη της πυκνότητας των μυκητοειδών θηλών σε νεαρές εθελόντριες ελληνικής καταγωγής

Παναγιωτάκης, Σακελλάριος

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2021-03-22


Η αίσθηση της γεύσης μετέχει στην ευχάριστη αντιληπτότητα των τροφίμων υψηλού θερμιδικού περιεχομένου, την αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων καθώς και συμμετέχει στην ομοιόσταση. Κατά τη μελέτη της γεύσης και του βαθμού γευστικής ευαισθησίας έχει καθιερωθεί να αξιολογείται ο αριθμός των μυκητοειδών θηλών στη γλώσσα. Τέλος, η καρβονική ανυδράση VI, η οποία παράγεται από αδένες της στοματικής κοιλότητας, θεωρείται αυξητικόςκαι αναπτυξιακός παράγοντας των γευστικών καλύκων, οι οποίοι περιέχουν τους γευστικούς υποδοχείς.Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταμέτρηση των μυκητοειδών θηλών σε δείγμα εθελοντριών κι η συσχέτιση των καταμετρήσεων με τη γευστική ευαισθησία στο γλυκό, καθώς και με το γονότυπο για την καρβονική ανυδράση VI.Στο πρώτο μέρος αναλύεται η αίσθηση της γεύσης σε ανατομικό, φυσιολογικό και βιοχημικό επίπεδο, εμβαθύνοντας περισσότερο στη λειτουργία της αίσθησης του γλυκού, ενώ γίνεται αναφορά στην καρβονική ανυδράση VI, τις λειτουργίες καθώς και τους πιο συχνούς πολυμορφισμούς της. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις μελέτες πάνω στην καταμέτρηση των μυκητοειδών θηλών, τις διαφορετικές πειραματικές προσεγγίσεις και τις πιθανές αιτίες αποκλίσεων στα αποτελέσματα τους.Μεθοδολογία: Σε 40 γυναίκες Ελληνικής καταγωγής ηλικίας 18-33 ετών, με δείκτη μάζας σώματος 18,5-30 εφαρμόστηκαν τριγωνικές δοκιμές σουκρόζης καθώς και δοκιμές επίγευσης και έντονης γεύσης. Ελήφθησαν ανθρωπομετρικά και διατροφικά στοιχεία, δείγμα DNA παρειών για ανάλυση γονοτύπου καρβονικής ανυδράσης VI και φωτογραφικές απεικονίσεις της πρόσθιας γλώσσας για την καταμέτρηση των μυκητοειδών θηλών.Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος αριθμού μυκητοειδών θηλών στο πρόσθιο τμήμα της γλώσσας βρέθηκε 34.85/cm2, με εύρος τιμών 5.6 ως 52.8. Δε βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα μεταξύ των κατωφλικών τιμών αντίληψης του γλυκού και τον αριθμό θηλών, τη διάμετρο των θηλών ή τον γονότυπο της καρβονικής ανυδράσης.

Διαιτολογία (Γενικά)

Γευστικοί κάλυκες
Καρβονική ανυδράση
Γεύση
Μυκητοειδείς θηλές
σάλιο
Γλυκιά γεύση

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.