Αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης παιδιών με αλλεργίες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης παιδιών με αλλεργίες

Παπαχρήστου, Ελευθερία, Χαρίλαος

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2021-03-24


Εισαγωγή – Σκοπός: Η τροφική αλλεργία αφορά σε αντίδραση υπερευαισθησίας σε μια τροφή με ανοσολογικό μηχανισμό και με συμπτώματα που εκδηλώνονται από διάφορα συστήματα του οργανισμού. Η αντιμετώπιση της γίνεται κυρίως μέσω αποκλεισμού των αλλεργιογόνων τροφίμων από τη δίαιτα, μια πρακτική που δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών ανεπαρκειών και επηρεάζει την ανάπτυξη. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης και της επάρκειας της δίαιτας και η αξιολόγηση της ανάπτυξης των παιδιών με τροφικές αλλεργίες στο γάλα, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς ή με πολλαπλές τροφικές αλλεργίες. Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά με άμεσου τύπου τροφικές αλλεργίες, διαγνωσμένες από ιατρό της Μονάδας Αλλεργιολογίας (n=100) και παιδιά με αναπνευστικές αλλεργίες και ευαισθητοποίηση σε ολοετή αλλεργιογόνα (n=60), ως ομάδα ελέγχου, ηλικίας 3 έως 18 ετών. Από κάθε συμμετέχοντα λήφθηκαν 4 ανακλήσεις 24ώρου και αξιολογήθηκε η κατανάλωση τροφίμων από ομάδες τροφίμων. Η ανάπτυξη αξιολογήθηκε μέσω καμπύλων ανάπτυξης και η φυσική δραστηριότητα μέσω ερωτηματολογίου. Αποτελέσματα: Το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών με τροφικές αλλεργίες (19,6%, n=19) ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παιδιών με αναπνευστική αλλεργία (5,1%, n=3) (p=0,035), όπως και το ποσοστό λιποβαρών παιδιών με ≥2 τροφικές αλλεργίες (27,2%, n=13) συγκριτικά με εκείνα που είχαν 1 αλλεργία (7,9%, n=3) (p=0,017). Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες προσλάμβαναν περισσότερη ενέργεια (1795 ± 535 kcal και 1658 ± 418 kcal, αντίστοιχα, p=0,011), αλλά δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές στην πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ στην πλειονότητά τους φάνηκαν να έχουν διαιτητικές προσλήψεις σύμφωνες με τις συστάσεις. Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες κατανάλωναν περισσότερες μερίδες φυτικών υποκατάστατων γαλακτοκομικών (p=0,038), κόκκινου κρέατος (p=0,017) και αναψυκτικών (p=0,043) και λιγότερες μερίδες βουτύρου (p=0,016), μαγιονέζας (p=0,013) και εμφάνιζαν μια τάση για μικρότερη κατανάλωση τυριού (p=0,068). Συμπεράσματα: Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες της μελέτης επιτυγχάνουν παρόμοια διαιτητική πρόσληψη με αυτή των παιδιών της ομάδας ελέγχου και σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζουν επάρκεια δίαιτας, όμως εμφανίζουν συχνότερα χαμηλό σωματικό βάρος. Η επαρκής διαιτητική πρόσληψη μπορεί να συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη των παιδιών με τροφικές αλλεργίες, επομένως η διαιτητική αξιολόγηση αυτών των παιδιών είναι απαραίτητη.

Διαιτολογία (Γενικά)

Τροφική αλλεργία
Παιδιά - Διατροφή
Ομάδες τροφίμων
Τροφική
Αλλεργία
Ανάπτυξη
Διαιτητική πρόσληψη

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.