Διατροφική αντιμετώπιση παιδιών με σύνδρομο βραχέος εντέρου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διατροφική αντιμετώπιση παιδιών με σύνδρομο βραχέος εντέρου

Γιαννάτου, Στέλλα, Δημήτριος

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

2021-03-24


Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η όσο το δυνατόν εις βάθος μελέτη του Συνδρόμου Βραχέος Εντέρου , και συγκεκριμένα της διατροφικής αντιμετώπισής του στα παιδιά , έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη έκβαση. Το Σύνδρομο Βραχέος Εντέρου είναι μία σπάνια και πολύ δύσκολη στη διαχείριση κλινική κατάσταση η οποία εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, με μεγαλύτερη συχνότητα στα πρώτα. Οι παράγοντες πρόκλησής του είναι πολλοί και περίπλοκοι, με τον πιο συχνό να είναι η νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Τα παιδιά που αναπτύσσουν Σύνδρομο Βραχέος Εντέρου παρουσιάζουν διάφορες επιπλοκές , τόσο λόγω της φύσης του Συνδρόμου όσο και λόγω της θεραπείας ή άλλων συνοσηροτήτων. Εξαιτίας των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων των παιδιατρικών περιστατικών με το Σύνδρομο, είναι αναπόφευκτη η χορήγηση Παρεντερικής Διατροφής έως ότου αποκατασταθεί η ακεραιότητα και η ανεκτικότητα του εντέρου στην Εντερική Διατροφή. Η επανένταξη της τελευταίας και αργότερα της Από του στόματος Διατροφής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και τον απώτερο στόχο της διατροφικής διαχείρισης αυτών των περιστατικών.Στην παρούσα εργασία θα γίνει επίσης εκτενής αναφορά τόσο στο είδος σίτισης που συστήνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς , όσο και στη σύσταση της δίαιτας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, στους δείκτες που υποδεικνύουν την αλλαγή του είδους σίτισης κ.λπ.. Εκτός από τα παραπάνω θα αναλυθούν και κάποιες άλλες πτυχές της διαχείρισης των ατόμων με Σύνδρομο Βραχέος Εντέρου, όπως είναι η κατανόηση της αιτιοπαθογένειας, των συχνών επιπλοκών και συνοσηροτήτων, η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται, οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί για την βελτίωση της κατάστασης των ασθενών καθώς και η επίδραση όλων των παραπάνω στην ποιότητα ζωής τους.Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε συμπεριλαμβάνει την αναζήτηση και διεξοδική μελέτη επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων , όπως το Pubmed και το Google Scholar.

Διατροφή (Γενικά). DRI’s

Έντερα - Μικροβιολογία
Παρεντερική Διατροφή
Παιδιά
διατροφική αντιμετώπιση
Εντερική Διατροφή
Σύνδρομο Βραχέος Εντέρου

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.