Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και ρύθμιση της όρεξης

This item is provided by the institution :
Harokopio University   

Repository :
Library and Information Center ESTIA   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και ρύθμιση της όρεξης

Βλάχου, Ευαγγελία, Οδυσσεύς

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

2022-07-29


Η παρούσα εργασία είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που αποσκοπεί στη διερεύνηση της επίδρασης των φυτικών πρωτεϊνών στη ρύθμιση της όρεξης. Περιγράφηκαν οι πρωτεΐνες και ο ρόλος τους στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές φυτικών πρωτεϊνών από τα όσπρια, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς και πώς αυτές μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα μέσω μαγειρικών παρασκευών για την καλύτερη απορρόφηση των πρωτεϊνών τους. Παρουσιάστηκαν δίαιτες που βασίζονται σε φυτικές τροφές, όπως η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH. Στη συνέχεια, διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζεται η όρεξη και ποια συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού συμμετέχουν. Ολοκληρώνοντας, καταγράφηκαν αρκετές έρευνες από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και είναι σχετικές με τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών και τον τρόπο που αυτές επιδρούν στην πείνα, στον κορεσμό και σε βιοχημικές παραμέτρους του αίματος. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα παρακάτω: Η αντικατάσταση των ζωικών από φυτικές πρωτεΐνες προσφέρει ισάξια αποτελέσματα στη ρύθμιση της όρεξης και του κορεσμού, όπως και καλύτερη γλυκαιμική απόκριση. Οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών προάγουν την υγεία, καθώς βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη από ασθένειες. Είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, διότι στο άμεσο μέλλον θα δώσουν λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα που θα προκύψει και θα βοηθήσουν στη μείωση των κλιματολογικών αλλαγών, μέσω της ορθότερης διαχείρισης των φυσικών πόρων που προσφέρει ο πλανήτης.

Διατροφή (Γενικά). DRI’s

πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
Πρωτεΐνη - Διαιτολογικές απόψεις
κορεσμός
Μεσογειακή δίαιτα
Μεσογειακή διατροφή
πείνα
βιωσιμότητα περιβάλλοντος

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)