Η συμβολή πρόσληψης Ωμέγα 3 λιπαρών στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Η συμβολή πρόσληψης Ωμέγα 3 λιπαρών στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

Τζωρακάκη, Νίκη Νηρηίδα

Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι βιώματα που μαστίζουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της σημασίας πρόσληψης Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, που εμφανίζεται στις γυναίκες, που γνωστό ότι είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτές τις καταστάσεις απ’ ότι οι άντρες. Με χρήση ερωτηματολογίων καταγραφής συχνότητας πρόσληψης συγκεκριμένων ψαριών πλούσιων σε Ωμέγα-3, γίνεται συσχέτιση κατά πόσο επηρεάζεται η εμφάνιση κατάθλιψης και συμπλήρωσης δεύτερου ερωτηματολογίου μέτρησης καθορισμού του επιπέδου άγχους, του Charles D. Spielberger. Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν 100 γυναίκες ηλικίας 17-45 που ζουν στην Ελλάδα. Έπειτα από ανάλυση των αποτελεσμάτων με γραμμική παλινδρόμηση βρέθηκε πως, η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής (p=0,003) σε επίπεδο p≤0,005, είναι αυτή που έχει θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς τα άτομα που ακολουθούσαν αυτή την διατροφή, είχαν και χαμηλότερο σκορ στο ερωτηματολόγιο του Spielberger. Αυτό μπορεί να έρχεται αντίθετο κατά κάποιο τρόπο με τις έρευνες που έχουν γίνει, αλλά ως γνωστό, η Μεσογειακή διατροφή προτείνει η κατανάλωση ψαριών να ανέρχεται σε 5-6 μερίδες την εβδομάδα. Έτσι, τρώγοντας ψάρια, ο οργανισμός λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες των απαραίτητων λιπαρών οξέων που χρειάζεται για την σωστή λειτουργία του σώματος, σε πνευματικό και οργανικό επίπεδο. Αποδεικνύεται με αυτό τον έμμεσο τρόπο, πως η συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, αλλά οι έρευνες σε αυτό τον τομέα πρέπει να συνεχιστούν.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Depression - Nutritional aspects
Κατάθλιψη - Διαιτολογικές απόψεις
Nutrition - Psychological aspects
Άγχος - Διαιτολογικές απόψεις
Anxiety - Nutritional aspects
Διατροφή - Ψυχολογικές απόψεις

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)