Πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες 18-25 ετών

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2006 (EN)
Πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες 18-25 ετών

Νούτσου, Χριστίνα
Καρυστινού, Φωτεινή

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, ο καπνός του τσιγάρου, το άγχος , το γήρας. Η μείωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού οφείλεται στην αύξηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες διαθέτουν μια κενή θέση ηλεκτρονίου στο εξώτατο τροχιακό τους, αντιδρούν πολύ γρήγορα με άλλα άτομα και προκαλούν την οξείδωση και αλλοίωσή τους. Ο σκοπός, λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η εκτίμηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα 15 Μαΐου έως 28 Ιουνίου, δειγματοληπτική έρευνα σε τυχαίο ενισχυμένο δείγμα 60 γυναικών (30 καπνίστριες και 30 μη καπνίστριες), με τη χρήση ημερολογίου τροφίμων. Η εμπειρική ανάλυση, η οποία βασίστηκε στη σύγκριση των μέσων τιμών των μεταβλητών με τη βοήθεια του Independent Sample T-test, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι καπνίστριες παρουσιάζουν πλημμελή διατροφή σε σχέση με τις μη καπνίστριες και έχουν χαμηλότερες προσλήψεις αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Antioxidants
Women - Nutrition
Γυναίκες - Διατροφή
Κάπνισμα
Αντιοξειδωτικά
Smoking

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)