Θεατροκρατία και επαναστατική μάζα κατά τον Κώστα Παπαϊωάννου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία   

Αποθετήριο :
Ηθική  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Θεατροκρατία και επαναστατική μάζα κατά τον Κώστα Παπαϊωάννου (EL)

Θεοδώρου, Ζαχαρούλα

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2023-02-28


Στην αρχαϊκή Αθήνα, κατά την πρώτη φάση της Δημοκρατικής Επανάστασης, ο Δήμος συμμετέχει ενεργητικά στην ιστορική ζωή της οργανωμένης κοινωνίας και ελέγχει τους φορείς της εξουσίας μέσω της ενθουσιαστικής του επικοινωνίας με τις αξίες που εκφράζει η τραγωδία. Την ενσωμάτωση της τραγωδίας στις υπεύθυνες λειτουργίες του κράτους ονομάζει ο Κώστας Παπαϊωάννου «θεατροκρατία». Τραγωδία και Δημοκρατία αναπτύσσονται παράλληλα και συγχρόνως, ως δύο αλληλοσυμπληρούμενες μορφές μιας ενιαίας στάσης απέναντι στην Ιστορία. Η θεατροκρατία ολοκληρώνει τη Δημοκρατία, γονιμοποιώντας την επαναστατική μάζα με ένα συνειδητό Νόημα και συγκροτώντας τη σε κοινότητα. Ο τραγικός Μύθος, διά του «πάθους-μάθους», υπερνικά το Μηδέν και φανερώνει την αιώνια —και απρόσβλητη από την ανθρώπινη Ύβρη— κοσμική τάξη: τη Δίκη. Η Δίκη δεν συμβολίζει μόνο τη δικαστική εξουσία της ευνομούμενης πολιτείας ή την ανώτατη συντακτική αρχή της επαναστατικής δημοκρατίας, αλλά και τη μεταφυσική ενότητα του Σύμπαντος, τη δύναμη που σώζει το Ον από τις καταστροφικές κοσμικές συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων. (EL)


Δίκη (EL)
Μάζα (EL)
Τραγωδία (EL)
Δημοκρατία (EL)
Θεατροκρατία (EL)

Ελληνική γλώσσα

Εργαστήριο (EL)


1790-6121
2732-6756
Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας; Αρ. 16-17 (2023); 219-227 (EL)
Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία "Ηθική"; No. 16-17 (2023); 219-227 (EN)

Copyright (c) 2023 Γιώργος Κρανιδιώτης (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.