Οπτικοποίηση ενός μεγάλου συνόλου δεδομένων με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Οπτικοποίηση ενός μεγάλου συνόλου δεδομένων με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων

Λαζαρίδης, Συμεών

Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΦ--Τμήμα Πληροφορικής, 2011
Η δυνατότητα των υπολογιστών για αποθήκευση δεδομένων είναι απεριόριστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στη διάθεση μας όσα δεδομένα θελήσουμε, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει το πρόβλημα της μετατροπής τους σε αξιοποιήσιμη πληροφορία και γνώση. Πολλές φορές, αυτή η πληροφορία είναι θεμιτό να γίνει αντιληπτή άμεσα και γρήγορα. Η οπτικοποίηση των δεδομένων είναι ο τρόπος να εκμεταλλευτούμε την ισχυρότερη ανθρώπινη αίσθηση για να πετύχουμε το σκοπό μας. Η οπτικοποίηση δεδομένων είναι η γραφική αναπαράσταση αυτών, με σκοπό να αποκαλύψει την περίπλοκη πληροφορία με μια ματιά . Σε αυτήν την εργασία επιχειρείται η οπτικοποίηση του ερευνητικού πεδίου τεσσάρων καθηγητών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζεται η γενική ιδέα της οπτικοποίησης όπως και κάποιες εφαρμογές πραγματικών παραδειγμάτων. Για την εξόρυξη της πληροφορίας χρησιμοποιείται η απόδοση tf-idf βαρών στις λέξεις ενός μεγάλου όγκου κειμένων για την εξαγωγή των σημαντικών εννοιών. Ο σχηματισμός ενός λεξικού με έννοιες ενδιαφέροντος είναι απαραίτητος. Η καταμέτρηση των εμφανίσεων τους, γίνεται με την συγγραφή ενός προγράμματος σε Java. Τέλος ο πίνακας διανυσμάτων που δημιουργείται εισάγεται στον VOS viewer που είναι ένα πρόγραμμα για δημιουργία χαρτών που οπτικοποιούν κάποιο δεδομένο γνωσιακό πεδίο.

Άλλο
other
Thesis
Other


Ελληνική γλώσσα

2015-11-02T09:34:20Z


Πτυχιακές Εργασίες

“ Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα “
“ Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece “



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.