Διερεύνηση της επίδρασης της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, σε πληθυσμό της Κρήτης, με και χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.
Ασκιανάκη, Ευτυχία
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο διατροφής το οποίο αναπτύχθηκε από τους λαούς της Μεσογείου. Πολλές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, αναφέρουν τη σημαντικότητα και την σύνδεση της με την μείωση εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων, όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αλλά και καρδειαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου. Πλέον όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες έχουν αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λίπη, ζάχαρη καθώς και έτοιμα φαγητά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή και την αύξηση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και πλήθος άλλων παθήσεων. Με το MedDietScoreμπορούμε να μετρήσουμε τον βαθμό υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, σήμερα.