ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΒΑΘΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΒΑΘΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ (EL)
LOCATION OF MAGNETIC CONTACTS AND DEPTH ESTIMATES FOR THE MAGNETIC SOURCES FROM THE AEROMAGNETIC DATA OF MACEDONIA AND THRACE (EN)

Τσόκας, Γ.
Σταμπολίδης, Α.

Στην εργασία αυτή παρουσιάζουμε την επεξεργασία που έγινε στα ψηφιοποιημένα αερομαγνητικά δεδομένα της Μακεδονίας και Θράκης. Η επεξεργασία αυτή έγινε με σκοπό τον υπολογισμό των μαγνητικών επαφών και των βαθών ταφής των μαγνητικών πηγών στην περιοχή μελέτης. Τρεις μέθοδοι εφαρμόστηκαν για τους υπολογισμούς αυτούς: η μέθοδος της οριζόντιας βαθμίδας, η μέθοδος του αναλυτικού σήματος και η μέθοδος του τοπικού κυματαρίθμου. Για τον υπολογισμό του βάθους ταφής των μαγνητικών πηγών από τα αερομαγνητικά δεδομένα, είναι πρώτα απαραίτητο να υπολογισθούν οι θέσεις των μαγνητικών επαφών. Αυτό γίνεται με την κατασκευή κατάλληλης συνάρτησης, η οποία θα παρουσιάζει ακρότατα πάνω από τις επαφές. Αρκετές τέτοιες συναρτήσεις υπάρχουν στην βιβλιογραφία, όπως η συνάρτηση του μεγέθους της οριζόντιας βαθμίδας {Cordeil & Grauch 1982, Cordell & Grauch 1985, Blakely & Simpson 1986), η συνάρτηση του μεγέθους του αναλυτικού σήματος (Nabighian 1972, Roest et al. 1992, Roest & Pilkington 1993), και ο τοπικός κυματάριθμος (Thurston & Smith 1997, Smith et al. 1998). Σε κάθε περίπτωση, η ίδια συνάρτηση που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των θέσεων των επαφών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκτίμηση του βάθους ταφής των μαγνητικών πηγών στις θέσεις αυτές. Οι θέσεις των μαγνητικών επαφών που υπολογίσθηκαν για κάθε μια από τις τρεις μεθόδου ανάλυσης συνδυάζονται σε ένα χάρτη για να βοηθήσουν στην ερμηνεία των προτεινόμενων θέσεων μαγνητικών επαφών. Αν και οι επικαλυπτόμενες επαφές μπορεί να θεωρηθούν πιο αξιόπιστες, αυτό δεν είναι κριτήριο για την επιλογή των προτεινόμενων επαφών. Και οι τρεις μέθοδοι ανάλυσης ήταν επιτυχείς τόσο στον εντοπισμό βαθύτερων μαγνητικών πηγών μέσα σε λεκάνες όσο και επιφανειακών πηγών σε περιοχές με επιφανειακές εκδηλώσεις του κρυσταλλικού υποβάθρου. Ανάλογα με το μετασχηματισμό του μαγνητικού πεδίου που χρησιμοποιούμε σαν εισαγωγή στις μεθόδους οριζόντιας βαθμίδας και αναλυτικού σήματος μπορούμε να υπολογίζουμε τα ελάχιστα και μέγιστα βάθη ταφής των μαγνητικών επαφών. Τα βάθη της μεθόδου του τοπικού κυματαρίθμου είναι γενικά βαθύτερα από τα ελάχιστα που υπολογίσαμε στις προηγούμενες μεθόδους, και οφείλεται στο ότι η μέθοδος του τοπικού κυματαρίθμου είναι ανεξάρτητη του μοντέλου των πηγών. (EL)
In this work we present the processing that applied to digitised aeromagnetic data from Macedonia and Thrace. This processing was aiming the calculation of magnetic contacts and depths of burial of magnetic sources in the region of study. Three methods were applied for these calculations: the method of horizontal gradient, the method of analytical signal and the method of local wavenumber. All methods were successful in locating the deeper magnetic sources in basins and surface sources in regions with surface outcrops of the crystalline basement. Depending on the transformation of magnetic field we use as input for the methods of the horizontal gradient and analytical signal, we could calculate the minimum and maximum depths of burial for the magnetic contacts. The locations of magnetic contacts that were calculated for every method of analysis were combined in a map in order to help in the interpretation of proposed magnetic contacts (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Αγγλική γλώσσα

2004-01-01


Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 36 Αρ. 3 (2004): 10o διεθνές Συνέδριο της ΕΓE; 1252-1261 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 36 No. 3 (2004): 10th International Conference of the Geological Society of Greece; 1252-1261 (EN)

Copyright (c) 2018 A. Stampolidis, G. Tsokas (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.