NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)

NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία   

Αποθετήριο :
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) (EL)
NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) (EN)

Αλεξούλη-Λειβαδίτη, A.
Τρίκολας, Κ.

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2004-01-01


Μετά από γεωλογική χαρτογράφηση του φύλλου ΑΙΓΙΟ, παρουσιάζεται η νεοτεκτονική εικόνα και η εξέλιξη της περιοχής αυτής, όπως προέκυψε από τα στρωματογραφικά στοιχεία των μεταλπικών ιζημάτων και τα κινηματικά στοιχεία των ρηγμάτων. Διαπιστώθηκαν δομές τεκτονικών κεράτων και βυθισμάτων, που διαμορφώνονται από κανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ διεύθυνσης, μεγάλης κλίμακας. Νεώτερα πλαγιοκανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ, ΒΔ - ΝΑ και Β, ΒΑ - Ν, ΝΑ διεύθυνσης δημιουργούν μεγάλα και μικρά ρηξιτεμάχη, και προκαλούν στροφές αυτών σε Ν, ΝΑ και Α κατεύθυνση. Διαμορφώνονται δομές rollover σε όλη τη περιοχή του φύλλου. Η περιοχή εξελίσσεται από Ν προς Β. Η νεοτεκτονική δομή φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από το Αν. Μειόκαινο μέχρι το Κατ. Πλειστόκαινο, και η δεύτερη από το Κατ. Πλειστόκαινο μέχρι σήμερα. (EL)
Μετά από γεωλογική χαρτογράφηση του φύλλου ΑΙΓΙΟ, παρουσιάζεται η νεοτεκτονική εικόνα και η εξέλιξη της περιοχής αυτής, όπως προέκυψε από τα στρωματογραφικά στοιχεία των μεταλπικών ιζημάτων και τα κινηματικά στοιχεία των ρηγμάτων. Διαπιστώθηκαν δομές τεκτονικών κεράτων και βυθισμάτων, που διαμορφώνονται από κανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ διεύθυνσης, μεγάλης κλίμακας. Νεώτερα πλαγιοκανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ, ΒΔ - ΝΑ και Β, ΒΑ - Ν, ΝΑ διεύθυνσης δημιουργούν μεγάλα και μικρά ρηξιτεμάχη, και προκαλούν στροφές αυτών σε Ν, ΝΑ και Α κατεύθυνση. Διαμορφώνονται δομές rollover σε όλη τη περιοχή του φύλλου. Η περιοχή εξελίσσεται από Ν προς Β. Η νεοτεκτονική δομή φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από το Αν. Μειόκαινο μέχρι το Κατ. Πλειστόκαινο, και η δεύτερη από το Κατ. Πλειστόκαινο μέχρι σήμερα. (EN)

Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Αγγλική γλώσσα

Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 36 Αρ. 4 (2004): 10o διεθνές Συνέδριο της ΕΓΕ; 1578-1587 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 36 No. 4 (2004): 10th International Conference of the Geological Society of Greece; 1578-1587 (EN)

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
Copyright (c) 2018 C. Trikolas, A. Alexouli-Livaditi (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.