ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ (EL)
EVALUATION OF BOTTLED WATER QUALITY (EN)

Κολοβός, N.
Φωτίου, E.

Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας, αποτελεί η διερεύνηση και αξιολόγηση της ποιότητας εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά με βάση τα αναγραφόμενα στην εττικέτα των φιαλών τους φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και η σχέση τους με την επίδραση τους στην υγεία. Για τον σκοπό αυτό εξετάσθηκαν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ενός ικανοποιητικού αριθμού δειγμάτων από 26 εγχώρια και 7 εισαγόμενα νερά, και έγινε σύγκριση με τα σταθερότυπα του πόσιμου νερού. Στην παρούσα εργασία δεν γίνεται διάκριση των επιτραπέζιων και φυσικών μεταλλικών νερών. Θεωρούνται όλα πόσιμα και χαρακτηρίζονται το καθένα από αυτά από ιδιαίτερες φυσικοχημικές ιδιότητες, η σημασία των οποίων για τον ανθρώπινο οργανισμό δίνεται μέσα στο κείμενο. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, με τον όρο ποσιμότητα εννοείται η δυνατότητα κάθε εμφιαλωμένου νερού να είναι αποδεκτό για ανθρώπινη κατανάλωση από άποψη φυσικοχημικών παραμέτρων και μόνο. Οι φυσικοχημικές παράμετροι οι οποίες μελετήθηκαν περιλαμβάνουν: pH, αγωγιμότητα, συγκεντρώσεις χλωριούχων, θειικών, πυριτικών, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, καλίου, φθορίου, στερεού υπολείμματος, ολικής σκληρότητας, αλκαλικότητας των οποίων τα αποτελέσματα εκφράζονται σε mg/L. Παράλληλα δίνονται οι ιοντικές σχέσεις, οι οποίες προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία της υδροχημείας των νερών. Για την καλύτερη σύγκριση των παραπάνω μεγεθών δίνονται : το ενδεικτικό επίπεδο τιμών, η ανώτατη αποδεκτή συγκέντρωση και η συγκέντρωση χημικής ανάλυσης. Οι παραπάνω τιμές μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση τις τιμές που αναφέρονται στο Φ.Ε.Κ. (αριθμ. Φύλλου: 53, 20 Φεβρουαρίου 1986), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα νερά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η οδηγία 80/778 του συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 15/07/80.) (EL)
The investigation and the evaluation of the bottled water parameters and their relation to the human health is the main target of this paper. Thirty three samples of bottled water were investigated and the quality parameters were compared according to the standards introduced by EC (instruction 80/778 - 15/07/80) of the drinking water. The physicochemical parameters include pH, conductivity, CI, S04, Si02, Ca, Mg, Na, Κ, F, total hardness and alkalinity. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

ποιοτικός έλεγχος (EL)
εμφιαλωμένο νερό (EL)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Αγγλική γλώσσα

2004-01-01


Geological Society of Greece (EN)

0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 36 Αρ. 4 (2004): 10o διεθνές Συνέδριο της ΕΓΕ; 2087-2093 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 36 No. 4 (2004): 10th International Conference of the Geological Society of Greece; 2087-2093 (EN)

Copyright (c) 2018 E. Fotiou, N. Kolovos (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.