Development of a Multi-Enzymatic Approach for the Modification of Biopolymers with Ferulic Acid

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Development of a Multi-Enzymatic Approach for the Modification of Biopolymers with Ferulic Acid

Giannakopoulou, Archontoula
Troganis, Anastassios N
Χώχος, Χρήστος
Polydera, Angeliki C
Barkoula, Nektaria-Marianthi
Katapodis, Petros
Tsapara, Georgia
Stamatis, Haralambos
Koralli, Panagiota

Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό

2022-07-17


A series of polymers, including chitosan (CS), carboxymethylcellulose (CMC) and a chitosan-gelatin (CS-GEL) hybrid polymer, were functionalized with ferulic acid (FA) derived from the enzymatic treatment of arabinoxylan through the synergistic action of two enzymes, namely, xylanase and feruloyl esterase. Subsequently, the ferulic acid served as the substrate for laccase from Agaricus bisporus (AbL) in order to enzymatically functionalize the above-mentioned polymers. The successful grafting of the oxidized ferulic acid products onto the different polymers was confirmed through ultraviolet-visible (UV-Vis) spectroscopy, attenuated total reflectance (ATR) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM) and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy. Additionally, an enhancement of the antioxidant properties of the functionalized polymers was observed according to the DDPH and ABTS protocols. Finally, the modified polymers exhibited strong antimicrobial activity against bacterial populations of Escherichia coli BL21DE3 strain, suggesting their potential application in pharmaceutical, cosmeceutical and food industries.

Χημικά προϊόντα: Παραγωγή, χρήση κλπ (EL)
Βιοχημεία (EL)
Χημική Βιολογία (EL)
Φαρμακευτική τεχνολογία (EL)
Φασματοσκοπία (EL)
Spectroscopy (EN)
Pharmaceutical technology (EN)
Chemicals: Manufacture, use etc. (EN)
Chemical Biology (EN)
Biochemistry (EN)

Feruloyl esterase (EN)
Xylanase (EN)
Enzymatic cross-linking (EN)
Aantimicrobial activity (EN)
Gelatin (EN)
Antioxidant activity (EN)
Cellulose (EN)
Chitosan (EN)
Laccase (EN)
Ferulic acid (EN)

Αγγλική γλώσσα


Biomolecules

© 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.