Enzyme catalyzed interesterification of fats and oils in microemulsions

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
National Hellenic Research Foundation (NHRF)   

Αποθετήριο :
Helios - Repository of the National Hellenic Research Foundation (NHRF)  | αποθετήρια EKT   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ενζυμική δια-εστεροποίηση λιπών και ελαίων μέσα σε μικρογαλακτώματα
Enzyme catalyzed interesterification of fats and oils in microemulsions (EN)

Ξενάκης, Αριστοτέλης

Κεφάλαιο σε πρακτικά συνεδρίου

1989


The interesterification of fats and oils is a processing step concerning many food industries. The chemical catalysis which is curremtly used presents many disadvantages such as lack of specificity and high energy cost. The use of enzymes like specific lipases, provides the possibility to produce certain triglycerides with high yields. The heterogeneous catalysis (lipophilic substrates and hydrophilic enzyme) can be performed in microemulsions, increasing thus the interface between the triglycerides and the enzyme and resulting in an increased yield. Microemulsions, being thermodynamically stable microdispersions of water in an organic solvent, are transparent permitting spectroscopic studies.
Η δια-εστεροποίηση των λιπών και των ελαίων είναι μια από τις επεξεργασίες βελτίωσης που απασχολεί πολλές βιομηχανίες τροφίμων. Η κλασική μέθοδος της χημικής κατάλυσης που ακολουθείται, έχει πολλά μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη εξειδίκευσης και το μεγάλο ενεργειακό κόστος. Αντίθετα η χρήση ενζύμων, όπως οι εξειδικευμένες λιπάσες εξασφαλίζει την παρασκευή συγκεκριμένων τριγλυκεριδίων με μεγάλη απόδοση. Το πρόβλημα της ετερογενούς καταλύσεως (υποστρώματα λιποδιαλυτά και ένζυμο υδατοδιαλυτό) λύνεται κάνοντας την αντίδραση μέσα σε μικρογαλακτώματα. Η χρήση αυτών των θερμοδυναμικά σταθερών μικροδιασπορών νερού μέσα σ' έναν οργανικό διαλύτη, αυξάνει τη μεσεπιφάνεια μεταξύ των τριγλυκεριδίων και του ενζύμου, αυξάνοντας την απόδοση της αντιδράσεως. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των συστημάτων αυτών είναι η δυνατότητα που παρέχουν για τη διεξαγωγή φασματοσκοπικών μελετών.

Βιοτεχνολογία (EL)
Biotechnology (EN)

Μικρογαλακτώματα (EL)
Έλαια και λίπη (EL)
Ένζυμα - Βιοτεχνολογία (EL)
Λιπάση (EL)

Ελληνική γλώσσα


2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα, Πρακτικά δεύτερου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα Μάρτιος, 1988, 1988-03

© 1994 Mondiali Editore S.p.A. · Bologna (Italy)
© 1994 Mondiali Editore S.p.A. · Bologna (Italy) (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.