Αποτίμηση ρίσκου και ασφάλεια τροφίμων

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αποτίμηση ρίσκου και ασφάλεια τροφίμων

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)

Σακελλάρης, Γιώργος (EL)
Sakellaris, George (EN)

Βιβλίο

2005


Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία και μέλημα των Ευρωπαίων καταναλωτών. Ορισμένα κρούσματα μειωμένης ασφάλειας σε συνδυασμό με αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με ορισμένες κατηγορίες τροφίμων έχουν διχάσει τους ειδικούς και έχουν προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές .Ο κύκλος περιλάμβανε μία ημερίδα με προσκεκλημένους ομιλητές από τον χώρο της πολιτείας, της έρευνας, της βιομηχανίας και των θεσμικών οργανισμών(ΕΦΕΤ - Γενικό Χημείο του Κράτους). Στην ημερίδα συζητήθηκαν ζητήματα ρίσκου και ασφάλειας σε συμβατικά τρόφιμα, σε τρόφιμα που προκύπτουν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και στα λεγόμενα νεοφανή ή λειτουργικά τρόφιμα. Η ημερίδα έκλεισε με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πάνω σε ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα, σε ζητήματα σχετικά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς, τις διαδικασίες ελέγχου σε όλα τα στάδια και, τέλος, τη θέση της Ελλάδας μέσα στη «διατροφικά» ενωμένη Ευρώπη. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται τα κείμενα των ομιλητών που συμμετείχαν στον κύκλο αυτό, ο οποίος, στοχεύει μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις τους να εξασφαλίσει την πλέον έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση του καταναλωτή-αναγνώστη και να τον προφυλάξει από την όποια παραπλάνηση.

Χημική τεχνολογία (EL)
Chemical technolgy (EN)

Γενετικά τροποποιημένα τρόφημα (EL)
Ασφάλεια τροφίμων (EL)
Βιοτεχνολογία (EL)

Greek

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2005

© Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)│©National Hellenic Research Foundation
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
© Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)│©National Hellenic Research Foundation (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)