Χρήση ΓΣΠ στη μελέτη της γεωχημείας και της ρύπανσης από μέταλλα των επιφανειακών ιζημάτων του κόλπου της Γέρας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Χρήση ΓΣΠ στη μελέτη της γεωχημείας και της ρύπανσης από μέταλλα των επιφανειακών ιζημάτων του κόλπου της Γέρας

Βέρρα, Δήμητρα

Αγγελίδης, Μιχάλης

bachelorThesis

2004
2015-11-17T10:37:45Z


Στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έγινε προσπάθεια απεικόνισης των συγκεντρώσεων των ιχνοστοιχείων σε ιζήματα του κόλπου της Γέρας καθώς και ανάλυσης της χωρικής κατανομής τους. Με την μελέτη και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση των αυξημένων ή όχι συγκεντρώσεων των ιχνοστοιχείων στα ιζήματα σε μια προσπάθεια να τις αποδώσουμε σε φυσικές ή ανθρωπογενείς πηγές. Ο κόλπος της Γέρας αποτελεί ένα οικοσύστημα που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για μελέτη, καθώς έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί όπως είναι η λειτουργία του βυρσοδεψείου στην περιοχή του Περάματος. Τα βαρέα μέταλλα που εξετάζονται υπάρχουν σε φυσικές συγκεντρώσεις στο συγκεκριμένο οικοσύστημα αλλά οι συγκεντρώσεις τους μπορεί να αυξηθούν από την ανάπτυξη διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθούν οι αυξημένες συγκεντρώσεις που παρατηρούνται στις πηγές τους είτε αυτές είναι ανθρωπογενείς, είτε είναι φυσικές, είτε είναι ο συνδυασμός τους. Οι παράμετροι οι οποίες εξετάστηκαν είναι οι παρακάτω: κάδμιο, μόλυβδος, χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο, λίθιο, αργίλιο, οργανικό υλικό, ανθρακικά, κοκκομετρία. Για την πραγματοποίηση των παρεμβολών υπολογίστηκαν οι λόγοι των παραμέτρων προς ένα διατηρητικό στοιχείο, το οποίο κατόπιν μελέτης και με βάση την βιβλιογραφία είναι το λίθιο. Χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα χαρτογράφησης (Arc Map) για να απεικονιστούν τα σημεία των δειγματοληψιών σε χάρτες και στην συνέχεια μέθοδος παρεμβολής (IDW) για να γίνει καλύτερα κατανοητή η διασπορά του κάθε μετάλλου μέσα στην περιοχή του κόλπου. Με την βοήθεια των παρεμβολών που απεικονίζονται σε χάρτες, γεωλογικού χάρτη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μελέτης αλλά και τις ιδιότητες των βαρέων μετάλλων έγινε εφικτή η εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τις πηγές των αυξημένων συγκεντρώσεων των μετάλλων.


Κόλπος Γέρας
Ιζήματα
Συντελεστής εμπλουτισμού
Βαρέα μέταλλα
Deposits
Inverse Distance Weighted (IDW)
Gera
Heavy metals

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.